Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kynuté velikonoční věnečky | recept

Kynuté velikonoční věnečky | recept. Velikonoce jsou svátky jara, mezi jehož symboly patří zejména zajíčci, beránci, ale také ptáčci a jejich hnízda. V našem článku naleznete postup přípravy kynutých velikonočních věnečků, které si můžete upéct místo mazance či jidášů. Pokud do věnečku umístíte velikonoční vejce, získáte krásnou ozdobu pro jarní či velikonoční stůl ve formě již zmíněného hnízda.

Co je potřeba

  • 1/2 kostky droždí
  • 220 ml vlažného mléka
  • asi 500 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 vejce + 1 na potření
  • 140 ml rostlinného oleje nebo rozehřátého másla
  • 70 g třtinového cukru
  • špetka soli
1

Nejprve klasicky připravíme kvásek. Do mísy rozdrobíme čerstvé droždí, zasypeme je lžící třtinového cukru a 3 lžícemi špaldové mouky a zalijeme polovinou množství vlahého mléka. Kvásek necháme asi 10 minut vzejít.

2

V jiné míse smícháme vejce se zbylým cukrem, rozehřátým máslem či olejem, moukou a špetkou soli. Nakonec vmícháme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě kynout asi hodinu.

3

Z vykynutého těsta na pomoučeném vále vyvalujeme stejně velké válečky. Poté spleteme vždy 2 prameny dohromady a stočíme je do tvaru věnečku.

4

Věnečky klademe na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby vyhřáté na 170 °C asi na 25 minut.

5

Po vychladnutí můžeme věnečky podávat nebo je dozdobit podle libosti. Skvěle chutnají samotné, ale také potřené džemem či máslem a medem.

  • Do těsta je možné přidat rozinky, vanilkový cukr nebo vnitřek vanilkového lusku. Před pečením pak můžete věnečky posypat plátky mandlí.
  • Část mléka lze nahradit smetanou, pokud si chcete dopřát svátečnější moučník.
  • Z těsta se také dají vyválet tenké pláty, které se potřou libovolnou náplní (např. makovou či povidlovou), zavinou do rolády a teprve poté se z nich stočí věnečky.
Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články