Jak upéct kynuté velikonoční věnečky | recept
19. Březen 2021
Kynuté velikonoční věnečky | recept. Velikonoce jsou svátky jara, mezi jehož symboly patří zejména zajíčci, beránci, ale také ptáčci a jejich hnízda. V našem článku naleznete postup přípravy kynutých velikonočních věnečků, které si můžete upéct místo mazance či jidášů. Pokud do věnečku umístíte velikonoční vejce, získáte krásnou ozdobu pro jarní či velikonoční stůl ve formě již zmíněného hnízda.
Co je potřeba
- 1/2 kostky droždí
- 220 ml vlažného mléka
- asi 500 g celozrnné špaldové mouky
- 1 vejce + 1 na potření
- 140 ml rostlinného oleje nebo rozehřátého másla
- 70 g třtinového cukru
- špetka soli
- Do těsta je možné přidat rozinky, vanilkový cukr nebo vnitřek vanilkového lusku. Před pečením pak můžete věnečky posypat plátky mandlí.
- Část mléka lze nahradit smetanou, pokud si chcete dopřát svátečnější moučník.
- Z těsta se také dají vyválet tenké pláty, které se potřou libovolnou náplní (např. makovou či povidlovou), zavinou do rolády a teprve poté se z nich stočí věnečky.
Související články
Další zajímavé články
Jak upéct čokoládového beránka na Velikonoce | recept
Čokoládový beránek | recept. Beránek patří mezi obřadní jídla, která se dávají světit v kostele. Beránek je v křesťanství symbol Ježíše Krista jako Vy…
Jak upéct velikonoční věnec s vejci | recept
Velikonoční věnec s vejci | recept. Při pečení velikonočních bochánků nemusíte z těsta tvarovat jen klasický tvar bochánku. Zkuste ze stejného těsta u…
Jak upéct bezlepkové velikonoční jidáše | recept
Bezlepkové velikonoční jidáše | recept. Jestliže si chcete o Velikonocích pochutnat na tradičních jidáších, přestože musíte dodržovat bezlepkovou diet…
Jak upéct špaldový mazanec | recept
Špaldový mazanec | recept. Špaldový mazanec je zdravější alternativou klasického mazance z bílé pšeničné mouky. Pokud použijete obyčejnou hladkou špal…
Jak upéct mrkvového velikonočního beránka | recept
Mrkvový velikonoční beránek | recept. Pokud chcete letos upéct o něco zdravějšího a lehčího velikonočního beránka, nechte se inspirovat naším receptem…
Diskuze k článku