Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct lahodný kávový cheesecake | recept na sladký dezert

Jak upéct lahodný kávový cheesecake | recept na sladký dezert. Propojení hořké kávy, vanilky a kapky rumu, s lehce oslazeným smetanovým sýrem, je neuvěřitelně lahodná záležitost. Zvláště pak nanesená a upečená na kakaovém základu z křupavých sušenek. Ano, to přesně je tento božský kávový cheesecake, který vás díky kombinaci kávy a sladké kakaové složky rozhodně postaví na nohy.

Co je potřeba

Korpus:

  • 200 g kakaových sušenek (Derby, BeBe sušenky…)
  • 110 g másla (± 10 g)
  • 1 plná lžička instantní kávy
  • 1 lžička mleté skořice

Náplň:

  • 600 g krémového sýru (pro cheesecake typická Philadelphia, ale i obyčejné pomazánkové máslo či žervé)
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 lžíce tmavého rumu
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 2-3 lžíce vody na rozmíchání kávy
  • 2 vajíčka
1

Kakaové sušenky rozmixujte či nadrťte najemno v sáčku válečkem a smíchejte je s povoleným máslem, kávou a skořicí. Některé kakaové sušenky jsou suššího rázu, například BeBe sušenky. V takovém případě přidejte trochu másla navíc.

2

Směs podobnou drobence rukou natlačte (upěchujte) do vymazané či pečicím papírem vyložené formy a dejte na chvilku chladit do lednice.

3

V mezidobí si připravte náplň. Na tu nejdříve v malé misce prošlehejte kávu s vodou.

4

Ve větší míse vymíchejte dohladka cukr s krémovým sýrem (já zvolila kombinaci pomazánkového másla a žervé).

5

Přidejte připravenou rozmíchanou kávu, vanilkový extrakt, rum a vajíčka.

6

Prošlehejte do hladkého smetanového krému.

7

Poté krém naneste na vychlazený korpus.

8

Pečte v předehřáté troubě na 180 ° C (horkovzdušná trouba 160 ° C), přibližně 50–55 minut. Cheesecake je akorát upečený, když je malinko třaslavý, ale povrch je pevný a pružný na dotek. Po vytažení z trouby ho nechejte ve formě vychladnout, pak dejte řádně zatuhnout do lednice, nejlépe přes noc, aby měl čas se patřičně proležet.

9

Ráno se nemusíte zdržovat vařením kávy, v lednici Vás čeká jedna hezky vychlazená, rovnou i se sladkou tečkou k ní. Takové 2 v 1. Jen zakrojit.  

Pokud si chcete dopřát o stupínek vyšší chuťový zážitek, pusťte se do přípravy čokoládové polevy. Zcela jednoduše v kastrůlku na mírném ohni zahřívejte 100 ml smetany na vaření spolu se 150 g hořké čokolády. Jakmile se čokoláda ve smetaně rozpustí a propojí, přidejte 2 lžíce rumu a odstavte. Počkejte, až poleva trochu vychladne a následně ji nalijte na upečený a již vychladlý, lépe přímo vychlazený, cheesecake a nechejte zatuhnout.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.