Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct linecká kolečka ze žitné mouky | recept

Linecká kolečka | recept. Žitná mouka má příznivější nutriční složení než mouka pšeničná. Obsahuje méně lepku, je zdrojem vitaminů skupiny B, E, železa a minerálů. Vzhledem k vyššímu obsahu vlákniny má pro trávicí trakt příznivé účinky. Mouka a také pečivo z ní je tmavší než pečivo z mouky pšeničné. Pečivo z žitné mouky vydrží déle vláčné. Recept na linecká kolečka je čistě z žitné mouky. Do perníků a křehkých těst se nemusí přidávat pšeničná mouka, tak jako do těst kynutých. Je to zdravější varianta lineckého klasického těsta. Pojďte si společně připravit chutná linecká kolečka ze žitné mouky.

Co je potřeba

- 210 g žitné mouky - 170 g másla - 2 vaječné žloutky - 60 g moučkového cukru - citronová kůra z poloviny citronu

1

Nejprve si připravíme těsto. Mouku prosijeme do misky přes síto, abychom ji nakypřili. Smícháme s moučkovým cukrem. Uprostřed uděláme důlek a do něj oddělíme žloutky ze dvou vajec. Změklé, ale ne příliš měkké máslo pokrájíme na plátky a přidáme do misky spolu s citronovou kůrou. Vše propracujeme v těsto a necháme ho minimálně 12 hodin uležet.

2

Uleželé těsto vyválíme na podložce bez dodatečného podsypávání moukou. Použijeme silikonové podložky nebo pečící papír. Tloušťka rozváleného plátu by měla být zhruba 2 mm. Vykrajujeme tvořítky libovolné tvary, které přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.

3

Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 15 minut při 150 °C. Po upečení vychladlé kousky slepujeme libovolným džemem, nugetou nebo třeba pouze medem utřeným s máslem. Doba k rozležení je 14 až 21 dní. Přeji vám dobrou chuť.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články