Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct linecký koláč s hruškami, dýní a kořeněným krémem | recept

Jak upéct linecký koláč s hruškami, dýní a kořeněným krémem | recept

Jak upéct linecký koláč s hruškami, dýní a kořeněným krémem | recept. Máslově jemné linecké těsto coby nejlepší základ všech kulatých koláčů, je základem i tohoto skvostného zákusku, který se honosí výtečným a kořením provoněným krémem ze zakysané smetany s lákavě vyčnívajícími kousky sladké hrušky a delikátní hokkaido dýně.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete koláč o velikosti 28 cm

Na máslově jemné těsto:

  • 260 g hladké mouky
  • 140 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky

Na kořeněný zakysaný krém:

  • 300 ml tučné zakysané smetany
  • 2 vajíčka
  • 100 ml mléka
  • 50 g krupicového cukru
  • 3 lžíce Solamylu
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • ½ lžičky mletého nového koření

Na náplň:

  • 2 zralé hrušky
  • 300 g dužiny z dýně hokkaido
  • 2 lžíce citronové šťávy
1

Veškeré suroviny potřebné k vytvoření vláčného těsta důkladně propracujte v míse a přesuňte na hodinu do lednice vychladit.

Jak upéct linecký koláč s hruškami, dýní a kořeněným krémem | recept
2

Mezitím oloupejte hrušky, zbavte je jádřinců a nakrájejte na úzké měsíčky. Taktéž nakrájejte i očištěnou dýni a vše dostatečně zakapejte citronovou šťávou.

Jak upéct linecký koláč s hruškami, dýní a kořeněným krémem | recept
3

Dále v misce metličkou vyšlehejte vajíčka s mlékem a cukrem.

Jak upéct linecký koláč s hruškami, dýní a kořeněným krémem | recept
4

Přimíchejte zakysanou smetanu se Solamylem a provoňte kořením. Důkladně vymíchejte tak, aby v krému nezůstaly žádné hrudky ze Solamylu.

Platí zde, že čím tučnější smetana, tím lepší a lahodnější krém.

Jak upéct linecký koláč s hruškami, dýní a kořeněným krémem | recept
5

Nyní již vychlazené těsto vyválejte a urovnejte do koláčové formy, přičemž prsty vytvořte asi centimetrové okraje.

Jak upéct linecký koláč s hruškami, dýní a kořeněným krémem | recept
6

Kousky hrušek a dýně poté rozložte do vějířku na těsto.

Jak upéct linecký koláč s hruškami, dýní a kořeněným krémem | recept
7

Na závěr vše zalijte vymíchaným hladkým krémem.

Takto vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte 45–50 minut. Po úplném vychladnutí a nejlépe i vychlazení a patřičném zvláčnění v lednici krájejte na jednotlivé klínky.

Jak upéct linecký koláč s hruškami, dýní a kořeněným krémem | recept

Tipy

  • Špetkou skořice zakysaný krém ještě pozvednete a zakomponovaným vanilkovým cukrem na místo krupicového cukru i příjemně sladce ovoníte.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.