Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct listový banánový koláč s karamelem

Jak upéct listový banánový koláč s karamelem | rýchlý recept na moučník z listového těsta. Dvojice karamelu a banánu je něco tak úžasného jako například dvojice jahod a šampaňského. Spolu prostě dokonale fungují. Jak moc dokonale, můžete díky tomuto receptu zjistit velice snadno a rychle.  Když navíc chuť podpoříte jemných orestováním banánu na skořicovém másle, máte doslova klenot k odpolednímu kafíčku zajištěný.

Co je potřeba

Uvedené množství je do koláčové formy o průměru 28 cm.

  • 1 balení listového těsta – již připraveného (vyváleného a zarolovaného-běžně k dostání v obchodech)
  • 4 banány
  • 20 g másla
  • 1 lžička mleté skořice
  • 150–200 g karamelového salka (zkaramelizované zahuštěné slazené plnotučné mléko)
1

Z plátu listovaného těsta vykrojte kruh o průměru koláčové formy. Osvědčilo se mi, koláčovou formu jednoduše horním okrajem obtisknout do těsta, jemně zatlačit a v podstatě kruh vykrojit.

2

Vykrojené listové těsto vložte do formy vyložené pečícím papírem. Ze zbytků těsta dotvořte chybějící okraje.

3

Připravené těsto rovnoměrně potřete karamelovým salkem.

4

Nyní si podélně rozpulte banány.

5

V pánvi rozpusťte máslo se skořicí.

6

Banány na něm lehce opečte. Nejdříve je do pánve vložte řeznou stranou dolu, restujte dvě minuty, otočte je a ještě minutu dopékejte.

7

Restované banány opatrně vyskládejte na těsto potřené karamelovým salkem.

8

Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C, přibližně po dobu 25 minut.

9

Nyní jen vydržte, až koláč vychladne a salko zatuhne a můžete servírovat.

Karamelové salko je běžně k dostání v obchodech, můžete si ho ale jednoduše připravit i doma. Plechovku Salka (zahuštěné slazené plnotučné mléko) dejte do hrnce, zalijte vodou (je nutné, aby plechovka byla neustále ponořená) a vaříte 1,5–2 hodiny. Před otevření nechejte plechovku řádně vychladnout.

Karamelové salko během pečení, na okrajích a na místech nezakrytých banánem, bublá a má tendenci utíkat z formy. Při přípravě tedy raději nanášejte menší množství, i když si člověk chce té dobroty dopřát.

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.