Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct listový chalva koláč s ořechy a čokoládou | recept

Jak upéct listový chalva koláč s ořechy a čokoládou | recept. A je zde, koláč vyloženě pro sladkomily! Dietáři nechť recept raději přeskočí, jelikož spojení sladké chalvy, mléčné čokolády a jemně zkaramelizovaných ořechů nepochybně zahýbe s kalorickými tabulkami, ale proč si někdy nedopřát, že. Navíc když této sladké a poměrně (díky chalvě) netradiční dobroty dosáhnete tak snadno a rychle.

Co je potřeba

Uvedené množství je do koláčové formy o průměru 28 cm

  • 1 balení listového těsta – již připraveného (vyváleného a zarolovaného)
  • 50 g mléčné čokolády
  • 250 g kakaové chalvy (případně klasické či vanilkové)
  • 130 g mletých ořechů
  • 60 g másla
  • 2 lžíce skořicového cukru (1 balení)
  • 1 vajíčko
  • 0,5 dl mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička mleté skořice
1

Z plátu listovaného těsta vykrojte kruh o průměru koláčové formy. Osvědčilo se mi koláčovou formu jednoduše horním okrajem obtisknout do těsta, jemně zatlačit a v podstatě kruh vykrojit.

2

Vykrojené listové těsto vložte do formy vyložené pečicím papírem. Ze zbytků těsta dotvořte chybějící okraje.

3

Těsto rovnou posypte najemno nastrouhanou čokoládou. Použijte pouze polovinu dávky, tedy 25 g.

4

Nyní si připravte náplň koláče. Na pánvi nechejte zpěnit máslo s mletými ořechy.

5

Jakmile ořechy začnou bělat, probublávat, přisypte skořicový cukr a míchejte, dokud se cukr nezačne tavit.

6

Následně směs přesypte do mísy k rozdrobené chalvě a promíchejte.

7

Přidejte vajíčko, mléko, rum, skořici a vymíchejte poměrně tuhou, ale litou směs.

8

Tu nalijte na čokoládou posypané těsto ve formě. Neplňte zcela po okraj, při pečení se náplň jemně vzedme a mohla by z formy vytéct.

9

Posypte zbylou čokoládou.

10

Takto připravený koláč pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut. Ke konci pečení koláč kontrolujte, čokoláda má tendenci se připalovat. Upečený koláč má na povrchu křupavou krustu, ale uvnitř je náplň vláčná. Po vychladnutí koláč nakrájejte na klínky.

 Když už budete hýbat s kalorickými tabulkami, tak řádně a dopřejte si ke koláči šlehačku na dozdobení. Kombinace je to úžasná.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.