Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct listový koláč s marinovanou cuketou a koprem | recept

Jak upéct listový koláč s marinovanou cuketou a koprem | recept. Listový koláč jako stvořený pro přicházející jaro. Stejně jako jaro, jež je ve stylu svěžesti, lehkosti a zelenání se, je i tento koláč lehoučký, jemný, šťavnatý a samozřejmě svěže zelený. Postará se o to mladá zelenkavá cuketa doplněná aromatickým koprem a marinádou z citronu a medu.  A když vše dohromady propečete se sýrem na listovém těstě, máte luxusní jarní koláč připravený.

Co je potřeba

  • 1 balení listového těsta -  již připraveného (vyváleného a zarolovaného, běžně k dostání v obchodech)
  • 4 ks cuket (přibližně 1 kg)
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1–2 hrsti nasekaného čerstvého kopru
  • sůl, pepř dle chuti
  • 200 g strouhaného sýru
1

Z cuket odkrojte stopku a škrabkou je nakrájejte na podélné pruhy.

2

V misce prošlehejte olivový olej, med, šťávu z citronu, sůl a pepř.

3

Přidejte nasekaný čerstvý kopr.

4

Marinádu promíchejte s nakrájenou cuketou a nechejte alespoň hodinu v lednici uležet.

5

Poté listovým těstem vyložte formu s pečicím papírem.

6

Okapanou cuketu urovnejte na listové těsto. V případě, že cuketa pustí až příliš velké množství vody, před nanesením na těsto ji v dlaních lehce vymačkejte.

7

Závěrečně zasypte najemno nastrouhaným sýrem. Pro jemnější chuť volte eidam, goudu či mozzarellu, pro výraznější cheddar, výborný je slaný balkánský sýr.

8

Pečte v předem vyhřáté troubě při 200 °C, přibližně 25 minut.

9

Po vychladnutí tento šťavnatý, koprem vonící a jarem prostoupený koláč servírujte.

Takto připravenou cuketu, tedy nakrájenou (naškrábanou) na plátky, promíchanou s koprem a marinádou z oleje, medu a citronu, lze uplatnit samostatně coby úžasný salát.  V tom případě doporučuji do marinády přidat stroužek česneku pro zvýraznění chuti.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články