Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct listový koláč s oříškovým krémem a rebarborou | nejlepší recept

Jak upéct listový koláč s oříškovým krémem a rebarborou | nejlepší recept. Na zahrádkách v těchto dnech hraje prim rebarbora. A v tomto receptu přímo první housle. Spolu s dalšími přizvukujícími kolegy v podobě oříšků, cukru, pomeranče a vanilky vytvoří famózní, ne zcela klasický, symfonický orchestr, kterému to ale ladí nadmíru dokonale.

Co je potřeba

Uvedené množství je do koláčové formy o průměru 28 cm

  • 1 balení listového těsta – již připraveného (vyváleného a zarolovaného)

Na rebarborovou směs:

  • 300 g rebarbory
  • 1 lžíce pomerančové kůry
  • 3 lžíce pomerančové šťávy (odpovídá přibližně půlce pomeranče)
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Na oříškový krém:

  • 100 g oříšků (jakýchkoliv)
  • 75 g krupicového cukru
  • 75 g másla
  • 30 g špaldové mouky
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce rumu, brandy či jakékoliv pálenky
1

Nejprve si připravte rebarborovou směs, aby se během dalších příprav hezky proležela. Očištěnou a na menší kousky nakrájenou rebarboru  dobře promíchejte v misce s pomerančovou šťávou, kůrou, cukrem a vanilkovým extraktem. 

2

Dále spolu rozmixujte oříšky a cukr. Pokud se Vám podaří rozmixovat je téměř na pastu, jedině dobře.

3

Vzniklou sladkou oříškovou pastu promíchejte se změklým máslem, moukou, vanilkovým extraktem a rumem, či jiným alkoholem. Vše společně utřete do poměrně tuhé kompaktní hmoty.

4

Z plátu listového těsta vykrojte kruh o průměru koláčové formy. Osvědčilo se mně koláčovou formu jednoduše horním okrajem obtisknout do těsta, jemně zatlačit a v podstatě kruh vykrojit.

5

Vykrojené listové těsto vložte do formy vyložené pečicím papírem. Ze zbytků těsta dotvořte chybějící okraje.

6

Na těsto rozetřete oříškovou náplň.

7

Na náplň rovnoměrně rozprostřete připravenou rebarboru, ze které  slijte přebytečnou šťávu.

8

Takto připravený koláč pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 ° C) přibližně 45 min.

9

Po vychladnutí koláč nakrájejte na klínky a nechte se okouzlit  úžasnou symfonií chutí a vůní.

  • Koláč můžete upéct rovněž z křehkého těsta z 1 hrnku hladké mouky, 1 lžíce krupicového cukru, ½ lžičky soli, 120 g studeného másla a 2 lžic studené vody. Z uvedených ingrediencí bez vody vypracujte drobenku. Na závěr přidejte studenou vodu a dotvořte hladké těsto. Před vyválením těsto nechte alespoň půl hodinky v chladu.

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.