Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct lívance s ovesnými vločkami | recept

Lívance s ovesnými vločkami | recept. Klasické lívance z litého těsta můžeme vylepšit přidáním ovesných vloček. Ovesné vločky jsou bohatým zdrojem vlákniny, pomáhají správné činnosti střev, jsou lehce stravitelné, snižují cholesterol a hladinu krevního cukru. Lívance s vločkami jsou chutnější a zdravější variantou lívanců jen z mouky.

Co je potřeba

  • 0,5 l mléka
  • 2 celá vejce
  • 100 g ovesných vloček
  • 100 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 kávové lžičky krupicového cukru
  • 20 g droždí tj. polovina kostičky
1

Do osoleného a oslazeného vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme asi 10 minut odpočinout. Přidáme 2 celá vejce a rozšleháme je metličkou.

2

Následně přimícháme 100 g vloček, používám jemné vločky, ale mohou se přidat i obyčejné. Do těsta z jemných vloček přidejte 100 g mouky, obyčejné vločky jsou hrubší, přidejte o něco víc mouky, zpravidla stačí 150g.

3

Ovesné vločky a hladkou mouku důkladně promíchejte s mlékem a nechte na teplém místě kynout. Těsto bude vykynuté přibližně za jednu hodinu. Jestliže je těsto příliš husté, zředíme ho přidáním mléka (týká se těsta z obyčejných vloček).

4

Pánev potřete mašlovačkou tukem na pečení – olejem, sádlem, ztuženým tukem. Máslo není vhodné, připaluje se. Pokud ale máte přepuštěné máslo, tak na lívance je nejlepší. Pod názvem ghí už se dá koupit v některých obchodech. Na pánev naběračkou nalijte těsto a lehce rozetřete. Po chvíli otočte a dopečte i druhou stranu.

5

Hotové lívanečky se cukrují a sypou skořicí nebo potřou džemem a ozdobí smetanou. Přeji vám dobré chutnání.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct vločková očka | recept
Vločková očka | recept. Ovesné vločky sice nejsou typickou ingrediencí při přípravě tradičního vánočního cukroví, ale v tomto receptu jsou provoněné m…
Jak udělat ovesné palačinky | recept
Ovesné palačinky | recept. Palačinky slané nebo sladké jsou oblíbenou klasikou téměř každé rodiny. Podávají se jako hlavní jídlo či jako výborná svači…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.