Jak upéct luxusní pomerančový moučník s cukrovou polevou | recept. Doslova pomerančovou fantazií by se dal nazvat tento prvotřídní moučník z božsky nadýchaného máslového korpusu. Svěžími pomeranči je totiž přímo prostoupený. Pomerančová kůra a šťáva nejen lahodně provoní a zvláční samotný korpus, ale rovněž chuťově povznesou i cukrovou polevu.
Co je potřeba
150 g moučkového cukru
200 g změklého másla
špetka soli
1 balení vanilkového cukru
3 vajíčka
250 g polohrubé mouky
½ balení prášku do pečiva
2 pomeranče (1 do korpusu a jeden do polevy)
250 g moučkového cukru na polevu
1
V míse začněte třít povolené máslo.
2
Do máslové pěny průběžně přidávejte moučkový i vanilkový cukr. Současně i se špetkou soli.
3
Třený základ doplňte o vajíčka a promíchejte dohladka. K dokonalejšímu spojení můžete směs prošlehat elektrickými metlami.
4
Do mísy nyní přisypte mouku s práškem do pečiva a důkladně zapracujte.
5
Na závěr těsto ochuťte šťávou a najemno nastrouhanou kůrou z jednoho pomeranče.
6
Připravené těsto rozprostřete do formy vyložené pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě při 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C) 20-25 minut, korpus krásně vyběhne a zezlátne.
7
Zatímco se korpus peče, připravte si v misce cukrovou polevu.
Na tu budete potřebovat druhý pomeranč, jehož šťávu a najemno nastrouhanou kůruvymíchejte s moučkovým cukrem do vláčné, táhlé konzistence.
8
Ještě teplý, čerstvě upečený korpus potřete připravenou cukrovou polevou a nechejte v pokojené teplotě zchladnout a povrch oschnout. Na moučníku se pak vytvoří lákavá krusta.
Teprve poté jej krájejte ostrým nožem na řezy, které můžete na talíři ozdobit šlehačkou a lístkem svěží máty.
Tipy
Chuť pomerančů v moučníku můžete ještě podtrhnout voňavým kořením. Dokonale ladí s badyánem, kardamomem či skořicí. Po přidání špetky jakéhokoliv z nich, bude moučník opravdu luxusní. Koření přidávejte jen do těsta, polevu nechejte čistě pomerančovou.
Diskuze k článku