Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct luxusní pomerančový moučník s cukrovou polevou | recept

Jak upéct luxusní pomerančový moučník s cukrovou polevou | recept. Doslova pomerančovou fantazií by se dal nazvat tento prvotřídní moučník z božsky nadýchaného máslového korpusu. Svěžími pomeranči je totiž přímo prostoupený.  Pomerančová kůra a šťáva nejen lahodně provoní a zvláční samotný korpus, ale rovněž chuťově povznesou i cukrovou polevu.

Co je potřeba

  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g změklého másla
  • špetka soli
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 3 vajíčka
  • 250 g polohrubé mouky
  • ½ balení prášku do pečiva
  • 2 pomeranče (1 do korpusu a jeden do polevy)
  • 250 g moučkového cukru na polevu

 

1

V míse začněte třít povolené máslo.

2

Do máslové pěny průběžně přidávejte moučkový i vanilkový cukr. Současně i se špetkou soli.

3

Třený základ doplňte o vajíčka a promíchejte dohladka. K dokonalejšímu spojení můžete směs prošlehat elektrickými metlami.

4

Do mísy nyní přisypte mouku s práškem do pečiva a důkladně zapracujte.

5

Na závěr těsto ochuťte šťávou a najemno nastrouhanou kůrou z jednoho pomeranče.

6

Připravené těsto rozprostřete do formy vyložené pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě při 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C) 20-25 minut, korpus krásně vyběhne a zezlátne.

7

Zatímco se korpus peče, připravte si v misce cukrovou polevu.

Na tu budete potřebovat druhý pomeranč, jehož šťávu a najemno nastrouhanou kůru vymíchejte s moučkovým cukrem do vláčné, táhlé konzistence.

8

Ještě teplý, čerstvě upečený korpus potřete připravenou cukrovou polevou a nechejte v pokojené teplotě zchladnout a povrch oschnout. Na moučníku se pak vytvoří lákavá krusta.

Teprve poté jej krájejte ostrým nožem na řezy, které můžete na talíři ozdobit šlehačkou a lístkem svěží máty.

Chuť pomerančů v moučníku můžete ještě podtrhnout voňavým kořením. Dokonale ladí s badyánem, kardamomem či skořicí. Po přidání špetky jakéhokoliv z nich, bude moučník opravdu luxusní. Koření přidávejte jen do těsta, polevu nechejte čistě pomerančovou.

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.