Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct luxusní tvarohový dort se sněhovou čepičkou | recept

Jak upéct luxusní tvarohový dort se sněhovou čepičkou | recept. Máslově jemné piškotové těsto s naneseným sladkým tvarohovým krémem a závěrečnou, dozlatova opečenou sněhovou čepičkou, je nesmírně elegantním dortem, který svou lehkostí a něžně bílým laděním okouzlí nejednoho pokušitele.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá dortové formě s průměrem 23 cm

Na máslově jemné piškotové těsto:

  • 1 hrnek polohrubé mouky (čtvrtlitrový hrnek)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 vajíčko
  • 80 g másla
  • ½ lžičky jedlé sody

Na tvarohovou vrstvu:

  • 2 jemné tvarohy ve staniolu
  • 100 g tučné zakysané smetany
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Na sněhovou čepičku:

  • 3 bílky
  • 3 lžíce moučkového cukru
1

Vajíčko utřete v mise s cukrem do pěny.

2

Postupně zapracujte mouku, jedlou sodu i povolené máslo a vymíchejte v hladké nelepivé těsto.

3

Těstem pak vyložte dno dortové formy, vytvořte nízké okraje a dejte na 30 minut chladit do lednice.

4

Mezitím v míse utřete tvarohy se zakysanou smetanou, žloutky, cukrem i vanilkovým cukrem.

5

Tvarohovou směs navrstvěte na již vychlazené těsto ve formě a povrch uhlaďte. Takto dejte na 30 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C).

6

Ke konci doby potřebné k pečení vyšlehejte z bílků a cukru tuhý lesklý sníh.

7

Sníh poté naneste na lehce opečenou tvarohovou vrstvu a vložte zpět do trouby na 15–20 minut dopéct. Sněhová čepička by po upečení měla být lehounce zlatavá.

Upečený dort nechejte ve formě zcela vychladnout, pak i nejlépe do druhého dne vychladit a proležet tak, aby tvaroh piškotové těsto příjemně zvláčnil.

  • Výtečná je i varianta zpestřená jablky, kdy těsto stačí poklást tenkými plátky oloupaných jablek, lehce poprášit skořicí a skořicí také provonět moučkový cukr potřebný do sněhové čepičky.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.