Co je potřeba

Pro přípravu těsta budeme potřebovat:

  • 1/2 kostky droždí
  • 150 ml mléka
  • 70 g třtinového cukru
  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 120 ml rostlinného oleje nebo rozehřátého másla
  • špetka soli

Na náplň si připravte:

  • 150 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce povidel
  • třtinový cukr dle chuti
  • špetku skořice
  • čerstvé či mražené vypeckované švestky
  • Máslo a mouka na vymazání a vysypání formy a vajíčko na pomazání šneka
1

Nejprve připravíme kvásek – droždí rozdrobíme do mísy, zasypeme jej lžící třtinového cukru a 2 lžícemi hladké mouky a zalijeme polovinou množství vlahého mléka. Kvásek necháme pod utěrkou asi 15 minut vzejít.

2

V jiné míse smícháme vejce se zbylým třtinovým cukrem a mlékem, přidáme rostlinný olej nebo rozehřáté máslo, špetku soli a hotový kvásek. Nakonec vmícháme hladkou špaldovou mouku a vypracujeme rukama hladké a nelepivé těsto. To poté necháme kynout na teplém místě asi hodinu.

3

Mezitím asi 10 minut povaříme na mírném ohni mák s mlékem a cukrem a ochutíme jej skořicí. Nakonec do makové náplně vmícháme povidla podle chuti a necháme ji vychladnout.

Švestky omyjeme, vypeckujeme a část jich můžeme překrájet na menší kousky.

4

Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly a z každého vyválíme tenký obdélníkový plát těsta. Každý plát potřeme polovinou máku a poklademe kousky švestek (viz ilustrační fotografie).

5

Oba pláty těsta stočíme do rolády a vložíme do vymazané a vysypané formy tak, abychom utvořili spirálu.

6

Šneka potřeme rozšlehaným vejcem a poklademe půlkami švestek, které posypeme trochou třtinového cukru a skořicí. Necháme jej ještě chvilku vykynout a poté jej vložíme do předehřáté trouby.

Makového šneka se švestkami pečeme asi 40 minut při 180 °C. Necháme jej vychladnout a můžeme podávat. Dobrou chuť!

Tipy

Makovou náplň můžete ochutit také lžící rumu.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4
Average: 4 (1 vote)