Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct makovo-oříškový dort | recept

Makovo-oříškový dort | recept. Dort z máku je poněkud netradiční, ale určitě bude všem chutnat. Soulad čerstvého mletého máku, lískových oříšků, čokolády a koření nemá chybu. Dort stačí jen promazat nějakou pikantní marmeládou a polít čokoládovou polevou. Žádné velké zdobení a dort máte hotový během chvilky. Pusťte se do toho podle následujícího návodu.

Co je potřeba

  • 110 g mletého máku
  • 110 g mletých nebo jemněji drcených lískových ořechů
  • 120 g krupicového cukru
  • 5 vajec
  • 20 g čokolády
  • špetka mletého hřebíčku
  • lžička mleté skořice
  • 2 cípy mletého badyánu
  • strouhaná citronová nebo pomerančová kůra z poloviny plodu
  • tuk a mouka na formu
  • marmeláda na náplň
  • čokoládová poleva
  • zdobení dle vlastní fantazie
1

Lískové oříšky jemně nastrouhejte nebo podrťte na menší kousky. Mák, nejlépe čerstvý, pokud máte možnost, namelte. Raději se vyhněte nákupu mletého máku, nebývá vždy kvalitní a na chuti se to negativně projeví.

2

Oddělte žloutky a bílky z pěti vajec. Žloutky dejte do misky a přidejte jemně strouhanou čokoládu a krupicový cukr. Nastrouhejte kůru z chemicky neošetřeného citronu nebo pomeranče. Doporučuji pomerančovou, má jemnější chuť a více se hodí. Může být problém sehnat chemicky neošetřený pomeranč, nahradit ho můžete sušenou kůrou, prodávanou v oddělení koření ve větších obchodech. Vše dohromady velmi důkladně utřete.

3

K utřené směsi přidejte mletý mák, lískové oříšky a mleté koření. Koření lze nahradit hotovým perníkovým kořením z obchodu, stačí 1–2 lžičky. Vše dohromady promíchejte.

4

Z odložených bílků ušlehejte tuhý sníh. Vmíchejte ho do směsi v misce. 

5

Dortovou formu vymažte tukem a vysypte hrubou moukou, strouhankou nebo jemně strouhanými oříšky. Těsto do ní vlijte a uhlaďte stěrkou.

6

Dort pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 40 minut (čas je orientační). Že je dort upečený poznáte podle toho, že zapíchnutá špejle zůstane čistá. Dort nechte několik minut stát ve formě a pak opatrně vyklopte. V polovině ho prořízněte (studený) a promažte pikantní marmeládou. Hodí se meruňková, angreštová i rybízová. Povrch polijte čokoládovou polevou a můžete posypat např. barevným cukrovým mákem.

Aby se moučník povedl, všechny ingredience by měly mít přibližně stejnou teplotu. Nezapomeňte z chladničky vyndat i vejce, ze studených bílků se hůře šlehá sníh.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články