Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct makový koláč s plátky pomerančů | recept

Jak upéct makový koláč s plátky pomerančů | recept. Jednoduché hrnkové těsto s mákem a zakysanou smetanou je perfektním základem pro jakékoliv ovoce, ovšem pro pomeranče přímo excelentním. Společně vytvoří opravdu vynikající a vláčný koláč, který díky oranžovým pomerančovým plátkům i luxusně vypadá.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá pekáčku o velikosti 20 x 30 cm

Hrnek použijte čtvrtlitrový

Na těsto:

  • ½ kostky másla
  • ½ hrnku krupicového cukru
  • 3 vajíčka
  • 1 kelímek zakysané smetany (čím tučnější, tím je koláč lahodnější)
  • kůra a šťáva z 1 pomeranče
  • 2 hrnky hladké mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 4 lžíce mletého máku

Na pomerančovou okrasu:

  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1-2 pomeranče
1

V misce utřete máslo s cukrem a zapracujte vajíčka.

2

Do mísy pak přidejte společně se zakysanou smetanou i nastrouhanou pomerančovou kůru a šťávu. Pokud máte pomeranč s poškozenou kůrou, jako jsem měla já, pomozte si sušenou. Té stačí do těsta přidat 1-2 lžičky.

3

Do řidší směsi zapracujte mouku, prášek do pečiva, mák a důkladně promíchejte.  

4

Nyní oloupejte pomeranče na ozdobení koláče a nakrájejte je na plátky silné přibližně 0,5 cm.

5

Pekáček vyložte pečicím papírem a posypte jej třtinovým cukrem. Místo cukru skvěle poslouží i med.

6

Na těsto rozložte připravené pomerančové plátky

7

Pomeranče zakryjte připraveným makovým těstem.

8

Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) 35-40 minut dozlatova.

9

Upečený koláč opatrně vyklopte a stáhněte pečicí papír. Toto doporučuji udělat až  po vychladnutí koláče. Koláč je pak pevnější a lépe se s ním pracuje.

Moučník nakrájejte na porce a podávejte.

Pro lesklejší povrch můžete koláč po vyklopení potřít rozehřátou marmeládou, nejlépe pomerančovou či meruňkovou. Koláč pak bude i o něco sladší.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.