Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct marokánky z vloček a sušeného ovoce | recept

Jak upéct marokánky z vloček a sušeného ovoce | recept. Křupavá sladká placička tentokrát ve zdravém stylu. Tedy marokánka plná sušeného ovoce, ořechů a vloček, která je doslazena pouze sirupem. Čokoládovou polevu si ale vzít nenechá.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete cca 45 zdravých marokánek

  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 200 g sušeného ovoce – dle vlastního výběru (v tomto receptu je 50 g rozinek, 50 g brusinek a 100 g meruněk)
  • 100 g jakýchkoliv oříšků a semínek (v tomto receptu je 80 g oříšků a 20 g slunečnicových semínek)
  • kůra z 1 citronu
  • 250 ml polotučného mléka
  • 3 lžíce kukuřičného sirupu

Na ozdobení:

  • 100-120 g vysokoprocentní hořké čokolády či čokolády na vaření

 

1

Do hrnce nalijte mléko, přidejte sirup a za stálého míchání na mírném ohni zahřívejte k bodu varu.

2

Jakmile se začnou na hladině tvořit malé, občasné bublinky, přisypte jemné vločky, hrubě mleté ořechy se semínky, nadrobno nakrájené sušené ovoce a nastrouhanou citronovou kůru.

3

Za stálého míchaní uvařte hustou kaši.

4

Z kaše pak za pomocí lžičky či ruky tvořte malé placičky a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Doporučuji pracovat jak s rukou, tak se lžičkou, kterou kaši naberete a rukou ji pak na plechu dotvoříte do patřičného tvaru. Lžičku i ruku si namočte, kaše se pak daleko méně lepí.

5

Připravené marokánky dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) do mírného zhnědnutí okrajů. Délka pečení záleží především na síle marokánky. Tenké placičky budou upečené rychleji, silnější potřebují pár minut navíc. Přibližně ale počítejte s délkou pečení 30 minut.

6

V průběhu pečení rozpusťte ve vodní lázni čokoládu. Podle toho, jak moc či málo chcete mít marokánky polité, zvolte její množství.

7

Upečené marokánky pak čokoládou pocákejte. Ideálně rovnou na plechu, kde je nechejte i vychladnout. Takto marokánky dojdou a budou krásně křupavé. Pokud některá placička v troubě více zhnědla, z plechu ji po upečení ihned odstraňte, jinak ztvrdne až příliš. Ozdobené marokánky skladujte v chladu a jakmile dostane chuť zdravě mlsat, máte možnost.

Připravenou kaši můžete využít i jinak než na tyto zdravé marokánky. Skvěle poslouží jako sytá a vyvážená snídaně. Jiný směr ji můžete udat například skořicí, kterou vyměníte za citronovou kůru. S ní je kaše vynikající.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články