Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct máslové sušenky s karamelizovanou slunečnicí

Jak upéct máslové sušenky s karamelizovanou slunečnicí | recept na sušenky, které mohou být i vánočním cukrovím. Každý rok před Vánoci zkouším nové recepty na cukroví. Hledám inspiraci na nové, ještě neokoukané druhy a proto sleduji i zahraniční stránky. Zalíbil se mi nápad na sušenky se slunečnicovými semínky. Vyzkoušela jsem je upéct a vydařily se hned na první pokus. Neexperimentovala jsem, důsledně jsem dodržovala postup i množství předepsaných ingrediencí. Koláčky jsou skvělé a věřím, že i vám se podaří a zachutnají. 

Co je potřeba

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vejce

Náplň:

  • 250 g slunečnicových semínek
  • 50 g tekutého medu
  • 40 g krupicového cukru
  • 40 g másla
  • 40 g smetany ke šlehání
1

Z hladké mouky, moučkového cukru, změklého másla a vejce vypracujte těsto. Těsto obsahuje velké množství tuku a lépe se vyvaluje, je-li tužší. Proto ho zabalte do folie a nechte v chladu odpočinout. V originále upozorňují, že někdy se k ingrediencím musí přidat lžíce studené vody, aby se daly ingredience spojit.

2

Zatímco těsto odpočívá, připravte náplň. Všechny suroviny včetně smetany odvažte do pánve a svařte.

3

Jakmile tekutina v pánvi vzkypí, vsypte slunečnicová semínka a za stálého míchání je minutu povařte. 

4

Studené těsto vyvalujte na pomoučené desce na plát o tloušťce 4 mm. Průměr koleček si zvolte podle sebe, ale neměly by být příliš malé, na fotografii kolečka mají 4 cm. Vykrajovala jsem malou skleničkou na tvrdý alkohol. Po přenesení kolečka na plech jsem dno skleničky přitiskla do středu a lehce přimáčkla. Vytvořil se mi okraj. Kolečka pečte v troubě při 200 °C nechte 5 minut zapéct. Následně kolečka vyndejte a na každé z nich lžičkou upravte slunečnici.

5

Vraťte plech se sušenkami do trouby a ještě dopékejte asi 10 minut. Upečené sušenky mají zlatavou barvu. Protože se může stát, že karamel ze sušenek steče, doporučuji na plech papír na pečení.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.