Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct mazanec s mákem a višněmi | recept

Mazanec s mákem a višněmi | recept. Podle tradic se o velikonočním týdnu na Bílou sobotu peče nejstarší obřadní pečivo – mazanec. Je to bochánek ze sladkého kynutého těsta, zdobený mandlemi a svrchu naříznutý do kříže. Podává se nakrájený na plátky a pocukrovaný. Ne každý ho má v oblibě, těsto je sušší. Vyzkoušela jsem upéct mazanec s makovou náplní a višněmi a ten mojí rodině chutnal více, než klasický. Nabízím recept na vyzkoušení.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g cukru
  • 120 g másla
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • kostka (42 g) droždí
  • špetka soli
  • 50 g rozinek
  • 30 g mandlí

Maková náplň:

  • 125 g mletého máku (na fotografiích je bílý mák)
  • 100 g mletých mandlí
  • 250 ml mléka
  • 50 g cukru

Višňová náplň:

  • višňový nebo třešňový kompot (720 ml)
  • 1 mandlový pudink v prášku
  • podle uvážení cukr
  • voda

 

  • vejce na potření
  • mandle na posyp
1

Nejprve si připravíme obě náplně, makovou i pudinkovou náplň. Před dalším zpracováním musí vychladnout. Do mléka přidáme cukr, mletý mák a mandle. Přivedeme do varu, několik minut za stálého míchání vaříme a pak odstavíme. Na pudinkovou náplň potřebujeme šťávu z višňového kompotu. Doplníme ji vodou, aby společně dosahovaly objemu 400 ml. Pak podle chuti dosladíme a podle návodu na sáčku uvaříme ve šťávě s vodou hustý pudink.

2

Těsto zaděláme kváskem z mírně zahřátého mléka, do kterého jsme přidali trochu cukru, mouky a rozdrobené droždí – na teplém místě ho necháme vzejít. Zatímco droždí pracuje, připravíme si do mísy ostatní potřebné ingredience. Promícháme mouku se špetkou soli, uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme částečně zchladlé rozpuštěné máslo s rozšlehanými vejci. Přidáme rozinky, mandle a vzešlý kvásek. Vypracujeme těsto a necháme ho v teple vykynout. Misku přikryjeme utěrkou. Správně vykynuté těsto přibližně zdvojnásobí objem.

3

Vykynuté těsto vyválíme na pomoučené desce na obdélník silný asi 5 mm. Na něj rozprostřeme studenou makovou náplň a jako druhou vrstvu pudink z višňové šťávy.

4

Na povrch poházíme třešně ve volitelném množství. Já dávám celý obsah sklenice o objemu 720 ml. Kratší strany obdélníku kousek přeložíme, aby náplň při stáčení nevytékala. Pak zarolujeme běžným způsobem.

5

Roládu stočíme do dortové formy, začínáme od středu. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme mandlemi. Pečeme při teplotě 170 °C asi hodinu. Množství těsta je do dortové formy o průměru 26 cm. Mezi okrajem formy a těstem musí zůstat mezera, aby mazanec nepřetekl, při nabývání v troubě. 

6

Na obrázku je mazanec v malé formě, a proto upečený má trochu jiný tvar. Před krájením nechte mazanec dobře vychladnout. Náplň se zpevní. Jestliže ho budete krájet teplý, třešňová náplň nedrží tvar.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články