Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct mazanec v dortové formě | recept bez laktózy

Jak upéct mazanec v dortové formě | recept bez laktózy

Jak upéct mazanec v dortové formě | recept bez laktózy. Z tohoto neobvyklého těsta, na který jsem objevila recept na jednom zahraničním serveru, peču ráda. Pečivo má krásnou barvu, těsto je vláčné a nadýchané. Vydrží dlouho měkké a lze si s ním „vyhrát“. Záměnou cukru za sladidlo pro diabetiky upečete buchty, vánočku či mazanec pro tuto skupinu nemocných. Ze základního receptu peču bochánky na snídani ve všední den, stačí je potřít marmeládou, nutellou, máslem i jen tak posypat cukrem. O Velikonocích do těsta přidám rozinky, mandle a peču mazance.

Co je potřeba

  • 250 ml vody
  • 25 g ovesných vloček
  • 350 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 100 g mrkve
  • 6 kávových lžiček cukru (lze nahradit práškovou stevií)
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 1 polévková lžíce pomerančové kůry
  • 30 g rozinek (lze vynechat)
  • 30 g mandlí (možno vynechat)
  • vejce na potření
  • tuk a mouka na dortovou formu
1

Odvažte 25 g ovesných vloček, zalijte je čtvrtlitrem horké vody, nádobu zakryjte a nechte alespoň 8 hodin stát. Voda se zcela vstřebá. Ponorným mixérem vločky rozmixujte a rozetřete v nich kostku droždí se lžičkou cukru a 2 lžícemi oleje. Lžičku cukru musíte přidat i tehdy, pečete-li pro diabetika. Cukr je potřeba, aby droždí vzešlo.

2

Omytou očištěnou mrkev nastrouhejte na co nejmenší nudličky. Mrkev by měla být šťavnatá, proto pozor při nákupu.

3

V mouce rozmíchejte špetku soli, přidejte chemicky neošetřenou nastrouhanou pomerančovou kůru, mrkev a ovesnou směs (popř. mandle a rozinky). Vypracujte ručně nebo pomocí kuchyňské techniky těsto. Těsto se bude trochu lepit, ale tak to má být. Nechte ho v zakryté nádobě na teplém místě nejméně hodinu kynout.

4

Vykynuté těsto znásobí svůj objem nejméně dvakrát. Vyklopte ho na pracovní desku poprášenou malým množstvím mouky. Rukama od mouky vytvarujte bochánek.

5

Bochánek vložte do středu dortové formy o průměru 21 cm. Formu předem vymažte tuhým tukem a vysypte moukou. Ve formě se bochánek peče proto, aby si udržel hezký kulatý tvar, má tendenci se „rozjíždět“. Nechte těsto ve formě ještě asi 20 minut dokynout. Pak povrch mazance potřete našlehaným vajíčkem a nařízněte do kříže.

6

Mazanec pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C. Zapíchněte do těsta před vyjmutím z trouby špejli, zůstane-li po vytažení suchá, je bochánek správně propečený. Nechte ho vychladnout na kuchyňské mřížce a krájejte až bude zcela vychladlý. Těsto je hodně nadýchané a při krájení zatepla se nehezky zmáčkne. Krájejte nejlépe nožem s pilkovým ostřím.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.