Co je potřeba

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g strouhaných vařených brambor
  • 70 g másla
  • 70 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 1 kostka (42 g) droždí
  • špetka soli
  • hrst vlašských ořechů
  • trochu rozinek
  • 1 lžíce rumu
  • trochu muškátového ořechu
  • kousek mletého badyánu
  • vejce na potření
1

Uvařte si brambory ve slupce, nejlépe den předem nebo ráno, pro odpolední pečení. Vychladlé brambory jemně rozstrouhejte. Do vlažného mléka přidejte trochu cukru, mouky a kostku rozdrobeného droždí. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. 

2

V míse promíchejte mouku se špetkou soli, kořením a nastrouhanými brambory. Velmi dobře vše promíchejte, dejte si opravdu záležet, ať se vám mazanec povede. Přidejte nakrájené ořechy, rozinky s rumem a změklé, na lístečky pokrájené máslo. Pokud budete těsto zpracovávat v robotu, máslo předem rozpusťte a nechte lehce vychladnout.  Rozinky před použitím spařte horkou vodou, nebo namočte na chvilku do rumu. Přilijte kvásek a vypracujte těsto.

3

Z těsta ihned vymodelujte vlhkýma rukama bochánek a položte ho na plech vyložený papírem na pečení. Nechte asi 10 minut odpočinout. Pak potřete rozšlehaným vejcem a chcete-li mít mazanec hezky vysoký, položte na plech obruč z dortové formy (viz ilustrační fotografie). Mazanec pečte 10 minut při teplotě 200 °C, pak teplotu snižte na 170 °C a dopékejte. Těsto vyskočí a vyplní celý kruhový prostor. Před vyjmutím z trouby se přesvědčete špejlí, je-li těsto propečené. Špejle po vytažení musí zůstat suchá.

4

Mazanec nechte několik minut v obruči stát. Pak nožem opatrně objeďte boky a vyklopte ho. Před krájením nechte bochánek dobře vystydnout. Kdo chce, posype si mazanec moučkovým cukrem.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4
Average: 4 (3 votes)