Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct nádivku na Velikonoce | recept

Velikonoční nádivka | recept. Velikonoční nádivka se podávala na Bílou sobotu k obědu. Nádivka má mnoho krajových názvů, např. sekanice nebo hlavička. Nenajdete stejný recept, nádivka se v každém kraji připravuje jinak. Společné je na ní jen to, že se jedná o směs vajec, masa a zelených bylinek. Do nádivky se přidává pečivo nakrájené na kostky, jinde krupice. Návod a rozpis berte jako orientační, takto se nádivka peče u nás doma.

Co je potřeba

  • vepřové maso (ramínko, libový bůček)
  • uzené maso (krkovice)
  • den staré rohlíky
  • 10 vajec
  • sůl
  • pepř
  • zelené bylinky (kopřiva, popenec, pažitka, petržel, nať jarní cibulky)
  • vývar z masa
  • 3 stroužky česneku (nemusí být)
  • špetka muškátového květu
  • sádlo a strouhanka na vymazání plechu
1

Množství surovin si upravíme podle toho, kolik nádivky chceme udělat a také podle toho, kolik v ní chceme masa. Pravidlo je, že na 1 vejce připadá 1 rohlík. Nádivka na fotografiích je ze 12 rohlíků a 12 vajec. Do nádivky se přidává několik druhů masa, může být i jehněčí nebo hovězí. U nás se dělá jen z uzeného a vepřového. Každý druh masa se uvaří zvlášť ve vodě. Zbylý vývar použijeme v kuchyni na přípravu polévek, omáček nebo na podlévání rizota.

2

Uvařené a vychladlé maso nakrájíme na kostičky. Množství masa si určíme podle toho, jak vydatnou nádivku chceme mít. Den staré rohlíky, žemle nebo chlebíčkovou veku také pokrájíme na kostky a zvlhčíme je vývarem. Z vajec oddělíme žloutky a bílky. Žloutky přidáme k rohlíkům a bílky dáme stranou, budeme z nich šlehat sníh. Zelené bylinky opláchneme tekoucí vodou a pokrájíme nadrobno. Všechny připravené suroviny promícháme, okořeníme květem, pepřem, česnekem a osolíme. Výsledná směs musí být dostatečně provlhčená, nesmí tam být suché kousky pečiva.

3

V suché, nemastné nádobě ušleháme z bílků tuhý sníh a přidáme ho do misky s nádivkovou hmotou. Promícháme, ochutnáme a případně hlavičku dokořeníme. Plech s vyšším okrajem vymažeme sádlem, nebo použijeme tuk, který se vysrážel a ztuhl na vývaru z masa. Vysypeme strouhankou.

4

Na plech stěrkou rozetřeme nádivku a pečeme v předem vyhřáté troubě na středním roštu při teplotě 180 °C. Nádivka je upečená tehdy, když se na zkušební špejli již nelepí těsto. Doba pečení je zhruba 40 minut, záleží na nastavení trouby, každá peče jinak.

5

Nádivka se podává teplá i studená. Přeji vám dobrou chuť a krásné Velikonoce.

Žlučníkáři pozor! Moje první žlučníková kolika byla po teplé nádivce, garantuji nezapomenutelný zážitek!

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články