Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct nadýchanou angreštovou bublaninu | nejlepší recept

Jak upéct nadýchanou angreštovou bublaninu | nejlepší recept. Bublanina, coby nadýchaný a vláčný piškot s ovocem, je osvědčená klasika, která prostě chutná. A bude chutnat, i když se zrovna nebudeme držet osvědčené klasiky v podobě jahodové či třešňové verze. Taková angreštová je také bravurní. Ne zcela typická, co se týče přidaného ovoce, ale o to více zaujme a chuťové pohárky rozhodně potěší. Lehce nakyslá chuť angreštu dodá sladkému piškotovému těstu šmrnc.

Co je potřeba

Uvedené množství je do koláčové formy o průměru 28 cm

  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 180 g moučkového cukru
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 150 ml vlažné vody
  • 4 vajíčka
  • angrešt libovolné barvy a odrůdy
1

Z angreštu nejprve odštípněte přebytečnou stopku a zbytek kalicha (bubáka). Já zvolila angrešt červený. Barevně lépe vypadá a především ho máme na zahradě. Ale vůbec se nebojte sáhnout po bílé nebo nažloutlé variantě, se kterou sice bublanina není až tak barevně výrazná, přesto je chuťově  stejně dokonalá.

2

Ve větší míse promíchejte mouku s kypřícím práškem do pečiva.

3

 K promíchané mouce s práškem přisypte moučkový cukr, přilijte olej, vodu a přidejte vajíčka.

4

Vypracujte hladké polotekuté těsto.

5

Těsto rovnoměrně rozetřete do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Bublanina upečená v koláčové formě o průměru 28 cm je poměrně vysoká. Těsto dost vyběhne. Pokud  máte raději tenčí těsto, zvolte formu větších rozměrů, či zcela jiný plech (pekáč).

6

Těsto ve formě ozdobte angreštem v množství, které uznáte za vhodné, podle toho, jak moc máte rádi bublaninu ovocnou či piškotovou.

7

Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C  (horkovzdušná trouba 160 °C), 45 minut dozlatova.

8

Vláčný a nadýchaný angreštový zázrak nechejte vychladnout, následně pokrájejte na klínky a pocukrované podávejte

Čerstvý angrešt je sezonní, letní záležitostí. To ovšem neznamená, že si tuto fajnovou bublaninu nemůžete dopřát i v zimních měsících. Tam si skvěle poradíte s angreštem kompotovaným či mraženým. U kompotovaného angreštu počítejte s tím, že výsledná bublanina bude o něco sladší.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.