Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct obrácený hruškový koláč s rozmarýnem

Jak upéct obrácený hruškový koláč s rozmarýnem

Jak upéct obrácený hruškový koláč s rozmarýnem | recept na rychlý a jednoduchý koláč z hrušek. Pokud máte k dispozici pár pevných hrušek a snítku čerstvého rozmarýnu, vyzkoušejte netradiční kombinaci těchto surovin v jednoduchém a chutném moučníku. Obrácený hruškový koláč s rozmarýnem budete mít hotový během chvíle. Rozmarýn dodá koláči nevšední příchuť citrusů a pryskyřice.

Co je potřeba

  • 30 g másla
  • 4 tvrdší hrušky
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • snítka čerstvého rozmarýnu

Na těsto budeme potřebovat:

  • 3 vejce
  • 80 g třtinového cukru
  • 100 g másla (lze nahradit kokosovým či jiným rostlinným olejem)
  • 100 ml mléka
  • 200 – 220 g hladké špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetku soli

 

1

Hrušky oloupeme, odstraníme z nich jádřince a nakrájíme je na tenké plátky.

Koláčovou formu vyložíme vlhkým pečicím papírem, přidáme na plátky pokrájené máslo a na ně poté naskládáme vrstvu hruškových plátků tak, aby bylo dno zcela pokryté. Nakonec jejich povrch posypeme třtinovým cukrem, mletou skořicí a nasekaným čerstvým rozmarýnem.

Hrušky vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme je asi 10 minut.

Jak upéct obrácený hruškový koláč s rozmarýnem
2

Mezitím připravíme následujícím způsobem těsto: Vejce ušleháme s třtinovým cukrem do pěny, přilijeme rozehřáté máslo (nebo olej) a mléko, a vše promícháme. Následně do těsta vmícháme špetku soli a hladkou špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Jak upéct obrácený hruškový koláč s rozmarýnem
3

Upečené hrušky zalijeme připraveným těstem, které na ně rovnoměrně rozetřeme. Koláč vrátíme do trouby a pečeme jej asi 20 minut do zezlátnutí.

Jak upéct obrácený hruškový koláč s rozmarýnem
4

Nakonec koláč necháme mírně zchladnout a poté jej obrátíme.

Vychladlý obrácený hruškový koláč podáváme samotný, případně s trochou oslazeného tvarohu či zakysané smetany, posypaný mletou skořicí a dozdobený snítkou čerstvého rozmarýnu. Před podáváním je možné koláč přelít medem či sirupem.

Jak upéct obrácený hruškový koláč s rozmarýnem

Tipy

K oslazení hrušek lze použít také med, případně BIO vanilkový či skořicový cukr.

Rozmarýn lze nahradit mátou, meduňkou nebo jinou vhodnou bylinkou.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na zdravý hruškový koláč | recept
Jak na zdravý hruškový koláč | recept
Zdravý hruškový koláč | recept. Sezóna hrušek je právě v plném proudu. Hrušky jsou velmi zdravé ovoce, které obsahuje velké množství zdraví prospěšnýc…
Jak na želé z kiwi | recept
Jak na želé z kiwi | recept
Želé z kiwi | recept. Kiwi je u nás v zimě poměrně snadno dostupné ovoce. Jeho cena sice nenahrává mohutné konzumaci, ale jak se říká, na zdraví…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.