Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct ořechové řezy s medem | recept

Ořechové řezy s medem | recept. Recept na ořechové řezy vypadá na první pohled poměrně složitě, ale zdání klame. Příprava této pochoutky sice není záležitostí na pár minut, ale i přesto poměrně jednoduše vytvoříte nevšední a lahodný dezert. Základem ořechových řezů je jednoduché sladké těsto, na němž je rozprostřena ostřejší zavařenina, uprostřed řezů se nachází pudinkový krém a poslední vrstvu tohoto dezertu tvoří opět těsto s křupavou ořechovou krustou. Díky odležení se všechny chutě krásně prolnou a těsta změknou. Ořechové řezy mohou být skvělým pohoštěním pro návštěvy.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 420 g hladké mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžíce mléka
  • špetka soli

Na ořechovou krustu:

  • 200 g vlašských ořechů
  • 100 g másla
  • 3 lžíce medu
  • 20 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru

Na pudinkový krém:

  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • ½ l mléka
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 120 g másla

Na dokončení:

  • trochu rumu smíchaného s mlékem
  • rybízový či jiný ostřejší džem na potření
1

Troubu předehřejte na  teplotu 180 °C. Jako první si připravte všechny ingredience na těsto. Nasypte je do větší mísy a rukama zpracujte na tuhé těsto. Připravené těsto rozdělte na dvě poloviny a obě vyválejte tak, aby pokryly pekáč.

2

Pekáč vyložte pečicím papírem a přesuňte na něj jednu z přichystaných placek z těsta. Následně jej vložte do trouby a řezy pečte asi 10 – 15 minut dozlatova. Mezitím si připravte pudink podle klasického postupu. Po uvaření nechte zcela vychladnout. Než se tak stane, utřete máslo s cukrem do pěny. Jakmile je pudink studený, zašlehejte do něj máslový krém.

3

V dalším kroku si připravte ořechovou krustu. Vlašské ořechy nasekejte na menší kusy. Na pánvi nechte rozpustit cukr na karamel, poté stáhněte pánev z plamene a přidejte všechny ostatní ingredience. Vše dobře promíchejte, aby se suroviny v karamelu důkladně obalily.

4

Ořechovou směs naneste na druhou neupečenou placku a pečte přibližně po dobu 15 minut, aby bylo těsto dostatečně propečené.  

5

Spodní placku z těsta lehce pocákejte rumem smíchaným s mlékem, poté rozetřete zavařeninu a na ní naneste pudinkový krém.

6

Následně spodní placku přiklopte plackou s ořechovou krustou a nechejte rozležet minimálně 24 hodin na chladném místě (takto připravené ořechové řezy vám v lednici vydrží minimálně 4 dny).

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct Šalamounovy řezy | recept
Šalamounovy řezy | recept. Tento recept na Šalamounovy řezy znám již odmalička. Vcelku brzy jsem ho pak začala péct sama, je to šťavnatý koláč, který…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.