Co je potřeba

Těsto:

  • 250 ml mléka
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 kostička droždí (42 g)
  • 100 g cukru
  • špetka soli
  • 1 kávová lžička skořice
  • 3 žloutky
  • 80 g másla

Náplň:

  • 200 g ořechů
  • 160 g másla
  • cukr podle chuti
1

Ohřejeme si mléko tak, aby bylo vlažné. Rozpustíme v něm cukr a špetku soli. Sůl se přidává i do sladkého těsta, pro jeho lepší chuť. Pak v mléce rozdrobíme kostičku droždí a necháme ho na teplém místě vzejít. Droždí nechte dostatečnou dobu před zaděláním těsta při pokojové teplotě. Těsto se lépe daří, mají-li všechny suroviny přibližně stejnou teplotu. Rozpusťte máslo a nechte ho zchladnout. Do vychladlého, ale stále tekutého másla, přidejte žloutky a metlou nebo vidličkou je rozšlehejte. Mouku prosijte přes jemné síto a promíchejte se skořicí. Mouka se prosívá, protože se tím nakypří a těsto bude lépe kynout. Mezitím, co jste připravovali ostatní potřebné suroviny, nakynulo droždí v mléce. Nyní k němu přidejte máslo se žloutky, rozmíchejte a zapravte vařečkou mouku. Těsto vymíchávejte důkladně, až po chvíli se přestane lepit. Jestliže se nedaří a je stále řídké, přidejte opatrně mouku. Někdy mouka obsahuje málo lepku a musí se jí přidat víc. Zpracované těsto nechte vykynout v teple (asi za hodinu zdvojnásobí objem). Misku přikryjte utěrkou.

2

Na sladkou nádivku je potřeba rozstrouhat ořechy nebo mandle. Záleží na tom, co máte raději. Změklé máslo se tře s cukrem nebo jiným sladidlem. Mám vyzkoušený sirup z datlí, jeho nevýhodou je, že náplň zabarví dorůžova. Pak přidejte ořechy nebo mandle. Vykynuté těsto rozdělte na dvě stejně velké části. Každou část těsta vyválejte na obdélníkovou placku o síle asi 0,5 cm. Potřete ji náplní a jednu třetinu přeložte směrem do středu plátu, matematicky vyjádřeno do dvou třetin. Spodní třetinu přeložte přes horní část, obrázek napoví. Zabalený pruh přejeďte válečkem na těsto.

3

Ostrým nožem nakrájejte obdélníky, které pak rozkrojíte na 3 pruhy. Pozor, pruhy musí zůstat spojené, nedokrojujte do konce (viz ilustrační fotografie). Pletýnku zapletete stejně tak, jako se zaplétá cop z vlasů. Na konci je přimáčkněte, aby se nerozplétaly. Zajistit je můžete párátkem.

4

Pletýnky nechte na plechu (vyloženém papírem na pečení) ještě asi 20 minut znovu nakynout. Zatímco budou kynout, zapněte troubu na 180 °C a nechte ji předehřát. Po vykynutí pletýnky potřete rozšlehaným bílkem a můžete je dozdobit podle fantazie.

5

Houstičky pečte dozlatova. Před vyjmutím z trouby zkuste špejlí, zda-li jsou upečeny. Špejle musí po vytažení z těsta zůstat suchá. Hotové pletýnky nechte vychladnout na mřížce a případně pocukrujte. Chcete-li mít kontrastnější pruhování v těstě, přidejte k oříškům kakao.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (3 votes)