Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct ovocný zákusek s máslovou drobenkou | recept

Ovocný zákusek s máslovou drobenkou | recept. Dnes vám k vyzkoušení nabízím recept na výborné zákusky s ovocnou náplní. Nenapadá mě, jak je nazvat, jsou to vlastně mini koláčky s drobenkou pečené ve formě na muffiny. Základní předpis si můžete upravit např. přidáním lžíce kakaa do základu, nebo jablka či hrušky nahradit banány. Jen máslo v receptu nenahrazujte jiným tukem, nebylo by to ono. 

Co je potřeba

Těsto:

  • 60 g moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 180 g hladké mouky

Náplň:

  • 4–5 hrušek (jablek)
  • 30 g cukru krupice
  • lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Drobenka:

  • 50 g vanilkového cukru
  • 75 g másla
  • 120 g hladké mouky
  • špetka soli
  • lžička mleté skořice

 

1

Z moučkového cukru, mouky a změklého másla vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte v chladničce nejméně hodinu tuhnout.

2

Zatímco se těsto chladí, připravte ovocnou náplň. Jablka nebo hrušky oloupejte a pokrájejte na malé kousky. Promíchejte je s krupicovým cukrem, šťávou z citronu a vložte do pánve. Zahřívejte a směs stále míchejte. Okořeňte mletým kardamomem, dodá ovoci výbornou chuť. Z ovoce se uvolní šťáva, část odeberte do hrnku a rozmíchejte v ní kukuřičný škrob. Pak ji vlijte zpět do pánve, promíchejte a ihned odstavte. Směs nechte vychladnout.

3

Drobenku připravíte běžným způsobem. Nejprve smícháte sypké ingredience a pak propracujete se změklým máslem.

4

Vychlazené těsto rozdělte na 12 stejně velkých kousků (asi po 29 g). Vytvarujte kuličky a vložte je do formy na muffiny. Skleničkou je zploštěte a prsty vytvarujte okraje.

5

Do každé „misky“ vložte lžíci ovocné náplně. Naplňte všechny koláčky, žádná náplň by neměla zbýt. Pak na každý koláček nasypte lžíci drobenky a lehce ji přimáčkněte. Pečte ve vyhřáté troubě na středním roštu při 190 °C do zezlátnutí. Bude to trvat asi 30 minut (orientačně).

6

Upečené koláčky nechte ve formě téměř vychladnout, pak je opatrně uvolněte od okrajů a vyklopte. Koláčky mají nejlepší chuť druhý den po krátkém rozležení. Uchovávejte je v chladničce v uzavřené nádobě.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články