Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct perníkovou bábovku | recept

V Česku nejčastěji pečená bábovka je ta dvoubarevná. Existují různé recepty, jak všemožně vylepšit recept na originální bábovku. Přikládám recept na moji velmi oblíbenou perníkovou bábovku. Doufám, že si pochutnáte! Dávám do ni oříšky a rozinky, vláčná je díky podmáslí. Nejlepší je k odpolední kávičce.

Co je potřeba

  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g cukr krystal
  • 200 ml oleje
  • 400 ml podmáslí
  • 1 lžička skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 1 lžíce koření do perníku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce kypřícího prášku
  • 1 lžíce kakaa
  • hrníček rozinek
  • hrníček rozemletých ořechů
  • 2 lžíce medu
1

Nejdříve vyšleháme do hladké pěny olej, vejce a cukr. Přidáme 400 ml podmáslí, všechny sypké suroviny, rozemleté oříšky a také med. Vše dobře vyšleháme a přidáme rozinky (pokud je necháte pár hodin namočené v rumu, bude bábovka chuťově ještě lepší). Nakonec důkladně promícháme.

2

Díky podmáslí bude bábovka krásně vláčná a velice chutná. Nestane se vám, že bábovka bude suchá a hosté, či děti se budou bábovkou dusit. Vytřeme si bábovkovou formu olejem nebo máslem a vysypeme ji hrubou moukou (či stouhankou). Pokud nám zbyly rozemleté oříšky, tak můžete klidně použít oříšky.

3

Já používám silikonovou formu a tu nevysypávám. Poté všechny tyto smíchané ingredience nalijeme do bábovkové formy a perníkovou bábovku dáme péct do předem rozehřáté trouby asi na 50 minut při 180 °C. Bábovku ještě teplou vyklopíme na talíř. Můžeme ji dozdobit sekanými oříšky.

4

Až bábovka vychladne, tak ji můžeme servírovat. Upečenou perníkovou bábovku před servírováním pocukrujeme přes sítko, rozkrájíme ji a můžeme ji podávat třeba ke kávě. Přeji dobrou chuť :-)

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.