Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct piškotová velikonoční vajíčka s mascarpone | recept

Piškotová velikonoční vajíčka s mascarpone | recept. Pokud k vám na pomlázku přichází pouze několik blízkých, připravte jim místo barvených vařených vajec tuto sladkou dobrotu. Jde vlastně o obyčejný piškot spojený mascarpone a politý čokoládovou polevou. Ani zdobení není třeba se bát, stačí pár obyčejných tvarů nebo teček a vykouzlíte veselá vajíčka, kterými své koledníky určitě mile překvapíte.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat na piškot:

  • 100 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 2 vejce

Na náplň a polevu si připravíme:

  • 250 g mascarpone (nebo čerstvého sýra)
  • 250 g hořké čokolády
  • 100 g másla
  • 2 lžíce mléka
  • cukrářské zdobení
1

Nejprve si troubu rozpálíme na teplotu 180 °C. K rozměklému máslu přidáme obě vejce, cukr a vyšleháme do pěny. Za stálého zašlehávání přisypeme mouku a vypracujeme hladké těsto. Pečeme do zlatova asi 20 minut. Upečený piškot necháme úplně zchladnout. Poté ho rozdrobíme – nejrychlejší a nejjednodušší způsob je rozemlít jej v mlýnku (třeba na kávu), jde to snadno a docílíte tak stejnoměrné konzistence drobenky.

2

Následně přidáme mascarpone, pokud mascarpone nemáte nebo vám nechutná, sáhněte po čerstvém sýru. Vypracujeme lepivé těsto.

3

Z těsta vytvarujeme vajíčka a zapíchneme do nich špejle. Je lepší, pokud jsou špejle různě dlouhé, v květináči nebo jiné nádobě pak budou vypadat lépe a navíc se na sebe nebudou lepit. Piškotová vajíčka uložíme do ledničky, aby ztuhla.

4

Mezitím si připravíme polevu. Do menšího hrnce rozlámeme čokoládu, přidáme máslo, mléko a ve vodní lázni necháme rozpustit. Ztuhlá vajíčka namáčíme do polevy a necháme zaschnout zapíchnutá v květináči nebo ve skleničce. Do skleničky vložte nahusto ubrousky a pak zapíchněte špejle, ubrousky vám tak udrží vajíčka na místě.

5

Nakonec zaschlá vajíčka zdobíme podle chuti a umu. Stačí i pár kuliček nebo zrníček z cukrářského zdobení a koledníci určitě neodolají.

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články