Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct piškotové řezy s nugátem a čokoládovou polevou | retro recept

Jak upéct piškotové řezy  s nugátem a čokoládovou polevou | retro recept. Léty osvědčená domácí variace na nugát, v podobě sladké kakaové směsi z jemného másla, nadrcených piškotů a nezbytného rumu, který je nanesen na neskonale vláčném a nadýchaném piškotovém korpusu.  Spolu se smetanově čokoládovou polevou je to moučník přímo famózní.  

Co je potřeba

Na vláčný piškotový korpus:

  • 5 vajíček
  • 250 g krupicového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 6 lžic horké vody
  • špetka soli
  • rum na pokapání upečeného korpusu

Na nugátovou vrstvu:

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 200 g másla
  • 3 lžíce tmavého kakaa
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 250 g dětských piškotů
  • 3 lžíce rumu

Na čokoládovou polevu:

  • 150 g čokolády na vaření
  • 130 g smetany ke šlehání

 

1

Žloutky oddělte od bílků. Ke žloutkům přisypte krupicový cukr a elektrickými metlami vyšlehejte do husté a nadýchané pěny. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh.

2

Do žloutkové směsi pomalu a za stálého šlehání přilévejte horkou vodu.

3

Poté střídavě vařečkou zapracovávejte mouku a ušlehaný sníh z bílků.

4

Nadýchané těsto rozprostřete do pekáčku o rozměrech 20×30 cm vyloženého pečicím papírem a pomalu pečte v troubě předehřáté na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) 35 minut, dokud těsto hezky nezezlátne a okraje se nezačnout odtahovat od formy.

5

Ihned po vytažení z trouby horký korpus pokapejte rumem na zvláčnění a nechejte chladnout.

6

V hrnci mezitím pomalu a na mírném ohni zahřívejte mléko s cukrem.

7

Přidejte kakao a míchejte, dokud se veškeré vzniklé kakaové hrudky nerozpustí.

8

Nakonec přidejte máslo a nechejte jej zcela rozpustit.

9

Poté horkou kakaovou směs promíchejte s podrcenými piškoty a současně provoňte rumem, kterým případně můžete doladit i samotnou konzistenci nugátu.

Piškoty dle své chuti nadrťte zcela najemno nebo umelte, popř. nechejte větší kousky, které nugát hezky barevně ozdobí.

10

Takto připravený nugát v rovnoměrné vrstvě urovnejte na vychladlý korpus.

11

Čokoládovou polevu připravte ve vodní lázni, v níž pomalu rozpouštějte smetanu s nalámanou čokoládou.

12

Teplou polevou finálně přelijte nugátovou vrstvu a moučník nechejte zcela zchladnout, poté i zatuhnout a proležet v lednici, a to nejlépe do druhého dne.

  • Nugátovou směs můžete obohatit i o hrst nahrubo posekaných ořechů, či hotový moučník ořechy na úplný závěr ozdobit.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.