Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct piškotové řezy s ořechovým krémem a čokoládou | recept

Jak upéct piškotové řezy s ořechovým krémem a čokoládou | recept. Dole jemný a nadýchaný, nahoře vláčný a rumem provoněný, taková je stručná charakteristika dnešního dezertu. Piškot v této podobě se spolu s kakaovým krémem plným ořechů postará o naprosto fantastický dezert, který ozdobený čokoládou nejenže krásně vypadá, ale i senzačně chutná.

Co je potřeba

Na piškotový korpus:

  • 180 g krupicového cukru
  • 6 vajíček (žloutky a bílky zvlášť)
  • 180 g polohrubé mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • rum na pokropení upečeného korpusu
  • 180 g polohrubé mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • rum na pokropení upečeného korpusu

 

Na ořechový krém:

 

  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g povoleného másla
  • 3 lžíce tmavého kakaa
  • 100 g mletých ořechů
  • 3 lžíce rumu

 

Na piškotovou vrstvu:

  • 100 g dětských piškotů
  • rum na navlhčení piškotů

Na čokoládovou polevu:

  • 120 g čokolády na vaření
  • tenký plátek omegy (ztuženého pokrmového tuku)
1

V míse utřete žloutky s krupicovým cukrem do pěny. K dokonalému našlehání můžete použít elektrické metly.  

2

Přisypte prosátou mouku s práškem do pečiva a promíchejte do hladkého těsta.

3

Nakonec zlehka vmíchejte ušlehaný tuhý sníh z bílků.

4

Jemné těsto přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) 20–25 minut dozlatova. Po této době troubu vypněte, ale neotvírejte a upečený korpus v ní nechejte ještě 10–15 minut dojít. Tím zůstane krásně vysoký.

5

Po vytažení jej ještě teplý pokropte rumem. Tím korpus provoníte a dokonale zvláčníte.

6

Mezitím, co bude korpus chladnout, si připravte krém. Na ten v misce utřete povolené máslo s moučkovým cukrem.

7

Do máslové pěny zapracujte kakao, mleté ořechy a rum.

8

Takto připraveným krémem potřete již vychladlý korpus.

9

V další fázi navlhčete piškoty rumem.

10

Dobře nasáklé piškoty vyskládejte na vrstvu krému.

11

Na závěr povrch ozdobte čokoládovou polevou připravenou rozehřátím čokolády s plátkem omegy.

K rozpuštění čokolády využijte buď vodní lázeň, nebo můžete misku s nalámanou čokoládou a omegou vložit do mikrovlnné trouby a při mírném ohřevu čokoládu rozpustit. V průběhu promíchejte.

Hotový moučník nechejte v lednici proležet a zatuhnout a poté opatrně krájejte na řezy. Krájejte opravdu zlehka,  jelikož piškotový korpus je až překvapivě měkký a nadýchaný.

V tomto případě je moučník prolnutý delikátním rumem. Výtečného sladění ovšem dosáhnete i pokud místo něj použijete uvařenou silnou kávu. A to jak na navlhčení piškotů a upečeného korpusu, tak do ořechového krému.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.