Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct pizzu doma | recept

Domácí Pizza | recept. Pizza je italskou specialitou. Údajně ji jako první začali péct v Neapoli asi v 17. století. Nebyla to ovšem pizza, tak jak ji známe dnes. Původně to byla tenká chlebová placka potřená olivovým olejem, česnekem a posypaná solí. Pizza je velmi snadná na přípravu. Obložit si ji každý může kombinací surovin podle své chuti.

Co je potřeba

Na 2 pizzy:

  • 270 g hladké mouky
  • 100 ml vody
  • špetka soli
  • 1 kávová lžička cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 20 g droždí (polovina kostky)
1

Nejprve si připravíme těsto na pizzu. Mouku promícháme v misce se solí. Ve vlažné vodě rozmícháme rozdrobené droždí se lžičkou cukru a lžící mouky. Necháme asi 10 minut na teplém místě vzejít. Poté přidáme 2 lžíce oleje (nejlépe olivový), nalijeme do mísy s moukou a vařečkou vymícháme těsto. Těsto necháme asi hodinu na teplém místě kynout, přikryté utěrkou.

2

Vykynuté těsto rozdělíme na dva stejně velké díly. Pokud se těsto příliš lepí, podsypeme jej malým množstvím mouky. Z každého dílu těsta vytvarujeme bochánky.

3

Na plech vyložený papírem na pečení položíme bochánek a válečkem vyválíme do kruhu. Ve správně vykynutém těstě se v této fázi přípravy tvoří bublinky. Kdo si troufne, placku může vytáhnout rukama bez pomoci válečku. Těsto vyválíme natenko. Povrch placky potřeme olejem, aby se těsto nerozmočilo šťávou ze zeleniny nebo ostatních surovin.

4

Pizzu obkládáme tím, co máme rádi. Na pizzu nepatří kečup, ale hustá omáčka z rozvařených rajčat, ochucená česnekem a solí. Rajčata na pizzu jsou nejlepší koktejlová, rozpůlená a kladená slupkou dolů. Ze sýrů je bezkonkurenční mozzarella, která se krásně rozteče. Oblíbenou přísadou je špenát, slanina, ananas nebo rybí maso. Je zbytečné psát nějaký seznam surovin, každý si může zvolit variaci podle sebe.

5

Hotovou obloženou pizzu posypeme bylinkami, například bazalkou, tymiánem, oreganem nebo medvědím česnekem. Aby se bylinky při pečení nespálily a nezhořkly, pokrájené je obalíme v misce nebo hrnku v oleji. Pak teprve jimi pizzu posypeme.

6

Pizzu pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 °C, do zezlátnutí okrajů. Správně upečená pizza má křupavé okraje. Krájíme ostrým nožem nebo kráječem na pizzu.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct pizzu z polenty | recept
Pizza z polenty | recept. Polenta je kaše připravená z kukuřičné mouky nebo krupice rozmíchané ve vodě. Podává se jako samostatný pokrm i jako příloha…
Jak uvařit výbornou cibulačku | recept
Cibulačka | recept. Cibulačka je velmi oblíbená a známá polévka. V některých restauracích však stále neumí připravit dobrou poctivou cibulačku a nabíz…