Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct pizzu s česnekem a špenátem

Jak upéct pizzu s česnekem a špenátem | recept na domácí pizzu. Pizza s česnekem a špenátem představuje jednoduchý a chutný způsob, jak zpracovat čerstvý špenát, který získáte třeba při jednocení rostlin. Případně si zakupte baby špenát v obchodě. Tato bezmasá varianta pizzy výborně chutná teplá i studená a skvěle se hodí na piknik i na cesty.

Co je potřeba

Co je potřeba na těsto:

  • 1 balíček instantního droždí
  • 2 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky (může být i celozrnná)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje + 1 lžíce na potření těsta
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 3/4 hrnku vlažné vody
  • sušená bazalka či oregano

Na obložení pizzy budeme potřebovat:

  • 1/2 konzervy krájených rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • 3/4 hrnku strouhaného sýra (např. mozzarella a parmezán)
  • 2 hrnky čerstvého baby špenátu                                    
  • sůl, pepř, čerstvou bazalku či oregano
  • případně cibule a chilli paprička

 

1

Nejdříve vypracujeme těsto na pizzu. V míse smícháme instantní droždí s třtinovým cukrem, vlažnou vodou a olivovým olejem. Vše důkladně rozmícháme, poté přisypeme hladkou špaldovou mouku, sůl a sušenou bazalku či oregano dle chuti.

2

Vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou kynout asi 45 minut. Následně jej ještě jednou rukama propracujeme na pomoučeném válu.

Z těsta vyválíme nebo rukama vytvarujeme 1 velký nebo 2 menší kruhy (případně těsto rozválíme na obdélníkový plech).

3

Korpus přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, vytvarujeme na něm trochu vyšší okraje a těsto nakonec potřeme lžící olivového oleje.

Posléze na korpus rozetřeme konzervovaná rajčata smíchaná s prolisovanými stroužky česneku a trochou soli a pepře, pizzu poklademe omytým a osušeným listovým špenátem a posypeme ji strouhaným sýrem, čerstvými bylinkami a případně i na kolečka pokrájenou cibulí a chilli papričkou.

4

Pizzu vložíme do trouby vyhřáté zhruba na 220 °C a pečeme ji asi 12–15 minut, dokud se sýr nerozteče a nezezlátne.

Omáčku z konzervovaných rajčat lze nahradit zakysanou smetanou.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.