Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct plzeňské rozpeky | recept

Plzeňské rozpeky | recept. Rozpeky jsou bochánky z kynutého těsta, které jsou pečené v troubě. Na Plzeňsku se rozpeky podávají jako příloha k dušené mrkvi, čočce nebo místo knedlíků k bílé houbové omáčce. Někde je servírují se sladkou omáčkou z celých švestek – kleverou. Těsto na rozpeky je levné a velmi snadné. Bochánky se mohou i zmrazit na pozdější využití.

Co je potřeba

  • 1 kg hladké mouky
  • 70 g oleje
  • 520 ml mléka
  • 42 g (kostka) droždí
  • 1,5 rovné kávové lžičky soli
  • špetka cukru do kvásku
  • máslo na potření
1

Nejprve si připravíme těsto. Do hlubší misky prosijeme hladkou mouku a přidáme do ní sůl. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a trochu mouky. Promícháme a necháme asi 10 minut stát. Po této době do vzešlého kvásku přidáme olej, zamícháme a vlijeme do mísy k mouce. Pomocí vařečky zaděláme těsto. Můžeme si pomoci i rukama, ale těsto se trochu lepí. Propracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.

2

Těsto bude krásně vykynuté asi po jedné hodině. Doba kynutí záleží na teplotě, čím větší teplo je, tím rychleji těsto kyne. Vykynuté těsto přibližně zdvojnásobí svůj objem (viz ilustrační fotografie).

3

V dalším kroku pomoučenýma rukama vykynuté těsto rozdělíme na osm stejných dílů. Utvoříme z nich bochánky, které na plechu rukama zploštíme do roviny. Plech vyložíme papírem na pečení. Na plech se vejdou 4 rozpeky.

4

Plzeňské rozpeky pečeme při teplotě 180 °C do jejich zrůžovění. Špejlí zkusíme, zda jsou uvnitř správně upečené, těsto se na dřívko nebude lepit. Upečené rozpeky necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.

5

Po lehkém zchladnutí plzeňské rozpeky potřeme rozpuštěným máslem. Správný Plzeňák rozpeky nekrájí, ale trhá :) Přeji dobrou chuť!

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.