Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct popraskané pomerančové sušenky s kokosem | recept

Jak upéct popraskané pomerančové sušenky s kokosem | recept. Jedinečnému spojení svěžího pomeranče a voňavého kokosu v kouzelně vypadající sušence nelze odolat. Nejen že nadýchaný a na jazyku se rozplývající bochánek úžasně provoní, ale i ochutí. Pomerančová šťáva ho navíc dokonale zvláční.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete přibližně 60 popraskaných sušenek

  • 60 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 vajíčka
  • šťáva z ½ pomeranče (zhruba 3 lžíce)
  • 2 lžičky pomerančové kůry
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 250 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100–120 g moučkovou cukru na obalení
1

Cukr s máslem pokojové teploty vyšlehejte elektrickými metlami do pěny.

2

Do máslové pěny postupně zašlehejte vajíčka s pomerančovou šťávou.

3

Ve větší míse pak do ušlehaného základu přidejte kokos, mouku, prášek do pečiva a nastrouhanou pomerančovou kůru, kterou můžete ještě podpořit lžičkou sušené kůry.

4

Ze surovin vypracujte vláčné, krásně měkké těsto, přikryjte potravinářskou fólii a dejte alespoň na 3 hodiny do ledničky.

5

dobře vychlazeného těsta tvarujte menší kuličky.

6

Následně je obalujte v moučkovém cukru. Nalepený cukr nikterak z kuliček nesklepávejte, ale nechejte ho pěkně poctivou vrstvu. Právě cukr totiž zajistí výsledný popraskaný efekt.

7

Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem v předem vyhřáté troubě na 165 ˚C (horkovzdušná trouba 145 ˚C) 11–12 minut. Voňavé bochánky opravdu po této době z trouby vytáhněte, budou ještě měkké, ale zbytkovým teplem při chladnutí dojdou přesně do žádané podoby, kdy na povrchu budou úžasně křupavé, ale uvnitř vláčné.

Sušenky můžete připravit i v osvěžující verzi. Pomerančovou šťávu a kůru stačí nahradit citronovou. Spojení kokosu a citronu je až překvapivě dobré.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct kokosové sušenky | recept
Kokosové sušenky | recept. Recept na tyto sušenky pochází z mojí sbírky receptů (otištěných v časopisu) z padesátých let. Tehdy se sušenky po upe…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.