Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct povidlové větrníky z kynutého těsta | recept

Povidlové větrníky | recept. Každý si pod názvem větrník představí ten z odpalovaného těsta s velkým množstvím šlehačky, tento však péct nebudeme. Připravila jsem si pro vás recept na kynuté větrníky s povidlovou náplní. Tyto větrníky jistě ocení děti jako svačinku či návštěva jako pochoutku ke kávě. Pojďme si společně připravit chutné povidlové větrníky.

Co je potřeba

500 g hladké mouky 3 žloutky 250 ml mléka 200 ml oleje kostka kvasnic 10 lžic cukru špetka soli povidla na náplň

1

Pokud máte domácí pekárnu, tak si těsto na větrníky můžete zadělat tam, je to nejjednodušší způsob a hlavně bez starosti. Pokud ji nevlastníte, tak si uděláte klasický kvásek z droždí, cukru, mouky a mléka. Až nám těsto vykyne, rozválíme jej na tenký plát. Těsto rozkrájíme na větší čtverce, jejichž rožky nařízneme směrem ke středu, přesně dle ilustrační fotografie.

2

Máme-li takto připravené čtverce, zaměříme se na povidlovou náplň. Vezmeme si kávovou lžičku, s její pomocí nabereme povidla a umístíme je do jednotlivých středů čtverců. Nemáte-li rádi povidla, můžete použít jakoukoliv jinou oblíbenou náplň. Například marmeládu, tvaroh, ovoce, čokoládu, oříšky a jiné.

3

Rožky neboli cípy čtverců přehneme směrem dovnitř (aby se nám při pečení nerozlepily spoje, dáme na střed kolečko těsta nebo vykrojenou kytičku). Vytvořené větrníky dáme na plech s pečícím papírem a potřeme je rozšlehaným vajíčkem.

4

Takto připravené větrníky vložíme do předem předehřáté trouby a pečeme je při 180 °C přibližně 20 minut. Větrníky jsou hotové, jakmile získají krásnou zlatavou barvu. Věřím, že vám jistě zachutnají. Dobrou chuť.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na čokoládový fondant | recept
Čokoládový fondant | recept. Každý milovník čokolády nad tímto dezertem zaplesá. Po rozkrojení malé bábovičky náš totiž překvapí tekutá čokoládová láv…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.