Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct prolévaný koláč se šlehačkou | recept

Prolévaný koláč se šlehačkou | recept. Tento dezert původně pochází ze Španělska, ale neznamená to, že na jeho přípravu potřebujete cizokrajné suroviny. S tímto receptem si můžete připravit počeštěnou verzi tohoto koláče, kterou zvládnete poměrně snadno. Upečení prolévaného koláče vám nezabere ani příliš času. Jen je třeba počítat s delší dobou na chladnutí a vsakování, bez něhož se nelze obejít. V podstatě se jedná o piškot prolitý několika druhy mléka, doplněný šlehačkovou čepicí. Pojďte vyzkoušet vynikající prolévaný koláč se šlehačkou.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 225 g krupicového cukru
  • 115 g másla
  • 5 vajec
  • 165 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 250 ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření
  • 1 konzerva salka

Na šlehačkovou čepici si připravte:

  • 2 kelímky smetany ke šlehání
  • 5 kostiček hořké čokolády
1

S časovým předstihem si vyndáme máslo z lednice a necháme ho změknout. Připravíme si hlubší mísu, v níž můžete šlehat. Do mísy dáme změklé máslo a přisypeme potřebné množství cukru. Společně je pak vyšleháme do pěny. Po jednom do máslového krému rozklepáváme vejce a zašleháváme tak, aby měl krém hladkou konzistenci.

2

Mouku prosejeme a přisypeme kypřicí prášek. Postupně ji přidáváme do připraveného základu těsta a promícháváme tak, aby se nevytvořily hrudky. Pro lepší zpracování těsta můžeme použít ruční mixér.

3

V dalším kroku si předehřejeme troubu na 180 °C a připravíme pekáč. Ten poklademe pečicím papírem nebo ho vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Připravené těsto vlijeme do formy a důkladně uhladíme povrch. Koláč pečeme přibližně 30 minut.

4

Po upečení necháme piškotový korpus dostatečně vychladnout a mezitím si připravíme mléčnou směs na prolití koláče. Do mísy odměříme množství plnotučného mléka a přidáme celou konzervu salka. Následně vše společně vymícháme dohladka.

5

Mléčnou směs vylijeme na vychladlý korpus, přetáhneme ho potravinářskou folií a necháme v chladu vsáknout všechnu tekutinu. Vychlazenou smetanu vyšleháme dotuha a pomažeme jí korpus. Čokoládu nastrouháme najemno a ozdobíme jí povrch koláče. Prolévaný koláč spolu se šlehačkovou čepicí necháme ještě chvíli chladit, poté podáváme nakrájený na řezy.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.