Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct provensálské bagety | recept

Provensálské bagety | recept. Pečivo koupené v běžném obchodě často bohužel obsahuje velké množství nezdravých přísad. Zkuste si je tedy upéct raději doma. Provensálské bagety jsou ochucené provensálský kořením (jak je již z názvu patrno), které se skládá z několika druhů bylinek. Dalšími přísadami jsou pak čerstvý či sušený česnek a slunečnicová semínka. Provensálské bagety se hodí ke každodenní konzumaci i pro slavnostní příležitosti.

Co je potřeba

  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 200 ml vlažné vody
  • 50 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku (případně 2 lžičky sušeného česneku)
  • 4 lžíce slunečnicových semínek
  • 400 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžíce provensálského koření
  • 1 lžička soli
  • rostlinný olej nebo rozšlehané vejce na potření
1

Provensálské koření si můžete buď koupit, anebo jej snadno vyrobit doma. Jedná se o kombinaci následujících druhů bylinek: rozmarýnu, tymiánu a bazalky, někdy také saturejky, majoránky, levandule, oregana, estragonu nebo fenyklu.

2

Nejprve si připravíme následujícím způsobem kvásek: Do mísy rozdrobíme droždí a zasypeme jej 3 lžícemi hladké mouky a 1 lžičkou třtinového cukru. Poté vše zalijeme asi 50 ml vlažné vody. Mísu zakryjeme utěrkou a kvásek necháme zhruba 15 minut vzejít.

3

Následně v jiné míse smícháme zbylou hladkou mouku se solí, provensálským kořením, prolisovaným čerstvým nebo sušeným česnekem, zbylým množstvím vlažné vody a olivovým olejem. Nakonec vmícháme kvásek a potom i slunečnicová semínka. Z ingrediencí vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme pod utěrkou kynout asi hodinu.

4

Těsto rozdělíme na 2 díly a na pomoučeném vále z nich vytvarujeme bagety, umístíme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme je opět asi 15 minut vykynout. Posléze je potřeme rostlinným olejem nebo rozšlehaným vejcem a posypeme libovolnými semínky, hrubozrnnou solí či oblíbeným kořením.

5

Bagety vložíme do trouby vyhřáté na teplotu 200 °C a pečeme je asi 20–30 minut. Před podáváním necháme provensálské bagety vychladnout.

Slunečnicová semínka lze nahradit dýňovými, konopnými nebo jinými oblíbenými semínky či ořechy.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.