Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct pstruha v troubě | recept

Pečený pstruh | recept. Ryby by neměly v našem jídelníčku chybět. Jsou lehce stravitelné, obsahují zdraví prospěšné tuky a mají vysoký obsah bílkovin. Pravidelná konzumace rybího masa snižuje riziko srdečních onemocnění. Dnes jsou ryby v prodeji po celý rok, mražené nebo chlazené. Stačí si jen vybrat z mnoha druhů. Kdo nemá sladkovodní ryby příliš v oblibě, by měl zapomenout na nejčastěji připravovaného kapra a zkusit třeba pstruha. Pstruh se v obchodech objevuje ve dvou druzích – pstruh obecný a pstruh duhový. Oba mají výborné maso beze stopy rybího pachu. Chuť masa vynikne nejlépe v jednoduchých úpravách. V následujícím receptu na pečeného pstruha najdete inspiraci na jednu z nich.

Co je potřeba

  • pstruzi podle počtu osob
  • máslo
  • sůl
  • hladká mouka
  • zelené bylinky (petržel, rozmarýn, tymián, mateřídouška, šalvěj, česnáček, popenec apod.)
  • citron
1

Vykuchané a očištěné ryby důkladně omyjeme a osušíme. Vetřeme do nich sůl, nejlépe mořskou, pokapeme citronem a necháme v chladničce asi 30 minut odležet.

2

V misce utřeme máslo s drobně pokrájenými čerstvými bylinkami. Kombinaci natí zvolíme podle chuti. Všechny bylinky jsou v kombinaci s rybím masem a máslem výborné. Do másla pro zvýraznění chuti můžete přidat i stroužek utřeného česneku. Česnek se dá nahradit pažitkou a tu mohou i žlučníkáři. Kopr je také vhodnou volbou, i když ne každý ho má rád. Máslo s bylinkami už nesolíme.

3

V dalším kroku hotovým bylinkovým máslem naplníme odleželé pstruhy. Máslo vetřeme i do masa.

4

Naplněné ryby obalíme v hladké mouce ze všech stran. Pekáč vytřeme máslem nebo chuťově neutrálním olejem a položíme na něj ryby. Pečeme v troubě při teplotě 200 °C. V průběhu pečení ryby opatrně obrátíme, aby byly dozlatova upečené z obou stran. Ryba se peče krátce, přibližně 30 minut, doporučuji čas přizpůsobit velikosti pstruhů.

5

Pstruhy doporučuji podávat s bylinkovými brambory a ozdobené kolečky citronu. Vhodnou přílohou je zeleninový salát.

Pro přípravu ryb používáme máslo nebo chuťově neutrální olej. Olivový olej by přebil jemnou chuť pstružího masa.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct pstruha s houbami | recept
Pstruh s houbami | recept. Spotřeba ryb je v České republice nižší než by podle zásad správného stravování měla být. Sladkovodní ryby se na jídelníčku…
Jak udělat domácí CINI MINIS | recept
Domácí CINI MINIS | recept na sladké cereálie. Kdo má děti, jistě ví, jak milují sladké cereálie do mléka. Moje děti, nyní v tom pokračují i vnuci, je…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.