Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct red velvet cupcakes z červené řepy | recept

Jak upéct red velvet cupcakes z červené řepy | recept. Červená řepa je nejen skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a mnoha dalších cenných látek. Díky její krásné červené barvě se dá použít také k obarvení těsta na moučníky – v našem případě red velvet cupcakes – tedy malé dortíčky (nejčastěji zdobené máslovým či tvarohovým krémem), které můžete upéct ve formičkách na muffiny. Červenou řepu v moučníku zaručeně nepoznáte.

 

Co je potřeba

Co je potřeba na těsto (z uvedeného množství jsem upekla 16 ks dortíčků):

  • 1 a půl hrnku uvařené červené řepy (asi 2–3 středně velké bulvy)
  • 75 ml kefíru či podmáslí
  • 1 lžička jablečného octa
  • 100 g změklého másla
  • 2 vejce (pokojové teploty)
  • zhruba 1 a půl hrnku hladké špaldové mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1–2 lžíce kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém a dozdobení budeme potřebovat:

  • 500 g měkkého tvarohu (pokud máte poctivý tvaroh, přidejte pár lžic smetany, mléka či bílého jogurtu na rozředění)
  • 150 g změklého másla
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 1–2 hrnky moučkového cukru či xylitolu – dle chuti (lze použít třtinový cukr, ale krém nebude mít tak světlou barvu)
  • čokoláda na dozdobení

 

 

1

Uvařenou červenou řepu oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do mixéru, přidáme kefír, jablečný ocet a vanilkový extrakt a vše promixujeme. Následně přidáme změklé máslo a vejce a směs opět důkladně dohladka promixujeme.

2

V míse promícháme špaldovou mouku s jedlou sodou, práškem do pečiva a kakaem. Poté přidáme rozmixovanou tekutou složku z řepy a vše promícháme.

Těstem naplníme silikonové formičky či papírové košíčky na muffiny asi do 3/4 a dáme je péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Dortíčky pečeme zhruba 25 minut.

 

3

Po vychladnutí je ozdobíme krémem, který připravíme následujícím způsobem: tvaroh dohladka ušleháme se změklým máslem, cukrem a dalšími ingrediencemi. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Množství cukru zvolíme dle chuti, někdo nemá rád příliš sladké krémy. Poté můžeme krém posypat strouhanou čokoládou, ovocem, jedlými květy, apod.

Cupcakes můžeme před konzumací nechat vychladit v lednici, kde posléze skladujeme i zbylé dortíčky.

Cupcakes je možné připravit i ze syrové najemno nastrouhané červené řepy.

K dozdobení red velvet cupcakes se často používá také rozdrobené těsto z dortíčku, abychom zvýraznili červenou barvu.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.