Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct roládu z krůtího stehna | recept

17. Březen 2019

Roláda z krůtího stehna | recept. Krůta má několik druhů masa, světlé i tmavé, libové i tučné. Každý druh masa má jinou nutriční hodnotu – bílé maso je méně kalorické a obsahuje méně tuku. Krůta má zhruba 70 % bílého masa. Ale i tmavé krůtí maso má oproti jiným masům nejméně tuku a je lehce stravitelné. Na roládu budete potřebovat horní část krůtího stehna. Celé krůtí stehno v kloubu rozdělíme na dva díly, spodní část využijeme na polévku a horní část na roládu.

Co je potřeba

  • krůtí stehno
  • pikantní hořčice
  • sůl
  • zelená hladkolistá petržel
  • máslo
  • kmín
  • 5 – 6 středně velkých cibulí
1

Maso z horní části krůtího stehna se hodí na pečení nebo řízky a je často přirovnáváno k masu telecímu. Stehno ostrým nožem vykostíme a můžeme (nemusíme) odstranit kůži. Jestliže se rozhodnete pro její odstranění, nechte ji vyvařit v polévce.

2

Maso osolte, potřete pikantní hořčicí nebo křenem a hustě posypte nakrájenou petrželkou. Nejlepší službu udělá hladkolistá, má výraznou chuť i vůni. Maso bývá sušší, proto na něj poskládejte tenké plátky másla.

3

Plát masa zaviňte do rolády a zabalte do řeznické síťky. Dostane se koupit v kuchyňských potřebách. Roládu můžete obtočit i silnější bílou nití. Povrch masa osolte, pokmínujte a posypte zbylou petrželí.

4

Do pekáčku pokrájejte 5 – 6 středně velkých cibulí a vložte na ni maso. Podlijte vodou, tuk nepřidávejte. Zakryjte poklicí a pečte při 170 °C asi 2 hodiny. Pak odstraňte poklici, zvyšte teplotu na 220 °C a dopečte. Po upečení nechte roládu aspoň 20 minut odpočívat a teprve pak krájejte na plátky. Podávejte s bramborem či kaší a zeleninovým salátem.

5

Nádivku si můžete vylepšit podle chuti. Maso má nevýraznou chuť, proto ji musíte dobře okořenit. K plnění se hodí např. sýr Niva, olomoucké tvarůžky, česnek, mletá papriková klobása a mnoho dalších. Roládu můžete podávat i studenou s chlebem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na krůtí kousky na kari | recept
Krůtí kousky na kari | recept. Jak známo, krůta má devatero mas, proto je velice variabilní při zpracování. Navíc je nepoměrně zdravější než kuře, je…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.