Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct růže z listového těsta | recept

Listové těsto je první historicky zdokumentované cukrářské těsto. Používali ho staří Řekové i Římané, proti dnešnímu se lišilo jen přidáním olivového oleje místo másla. Listové těsto je velmi oblíbené pro svoji křehkost a jemnou chuť. Příprava listového těsta v domácích podmínkách je pracná a zdlouhavá, naštěstí si těsto jako polotovar můžeme koupit v obchodě. Vyrábí se dokonce i v celozrnné variantě. Recept na růže z listového těsta, který nabízím, je velmi snadný a efektní. Ať se vám pečení daří!

Co je potřeba

  • listové těsto
  • červená jablka
  • džem, který nám chutná
1

V první řadě si důkladně omyjeme červená jablka pod tekoucí vodou. Následně je všechny rozpůlíme a vykrájíme z nich jádřince. Jablka nakrájíme na plátky silné přibližně půl centimetru.

2

V hrnci přivedeme přiměřené množství vody k varu a vhodíme k ní připravená jablka. Vaříme tak dlouho, dokud se jablečné plátky nedají ohýbat. Proces trvá asi pět minut. Pak je ve studené vodě zchladíme.

3

Připravíme si listové těsto a marmeládu, která nám chutná. Já jsem zvolila jahodovou marmeládu a jablečná povidla. Záleží však pouze na vás, kterým chutím dáváte přednost.

4

Listové těsto rozválíme natenko, nemusíme se trápit tím, že okraje nejsou rovné. Růže také není pravidelná. Z balení listového těsta se třemi plátky vytvoříme12 růží, tzn. že jeden plát vyválíme a rádlem rozdělíme na 4 díly. Každý díl potřeme džemem a poklademe na něj plátky jablek. Listové těsto přeložíme a konce přimáčkneme k sobě.

5

Takto připravené díly listového těsta stáčíme do rolády a vkládáme je do formy na muffiny. Kdo ji nemá, spojí si roládky párátkem. Růže pečeme v troubě při 220 °C přibližně 30 minut. Hotové a vychladlé růže pocukrujeme. Přeji vám dobré chutnání.

Místo marmelády těsto posypte cukrem a skořicí, dál postupujte podle návodu. Tato varianta je vlastně klasický český štrůdl.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat třené těsto | recept
Jak udělat třené těsto | recept. Toto těsto slouží k přípravě bábovek, biskupských chlebíčků, velikonočního beránka, bublanin a různých druhů řezů. Po…
Jak upéct mrkvový „piškot“ | recept
Mrkvový „piškot“ | recept. Pokud jste příznivci netradičních chutí, následující recept je přesně pro Vás! Recept je velmi starý a původ má v krkonošsk…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.