Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct rychlý hrnkový koláč s letním ovocem | recept

Jak upéct rychlý hrnkový koláč s letním ovocem | recept

Hrnkový koláč s letním ovocem | recept. Hrnkové koláče jsou vděčným a bezpečným způsobem, jak rychle vykouzlit sladké a chutné pohoštění pro nečekanou návštěvu, nebo když se nám jednoduše nedostává času a přesto chceme rodině připravit domácí moučník. Nyní tak snadno upotřebíte letní ovocnou úrodu. Během chvíle dokáže i naprostý začátečník upéct skvělý koláč, který mu budou všichni chválit. Koláč je šťavnatý a voňavý, určitě ho nebudete péct naposledy. Zkoušejte různě proměňovat použité ovoce, pokaždé tak bude koláč chutnat i vypadat jinak.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 2 hrnky polohrubé mouky (lze nakombinovat s celozrnnou nebo špaldovou moukou)
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 125 g másla
  • ½  kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • ½ hrnku mléka
  • 1 lžičku citronové kůry
  • 5 hrnků ovoce (ideální je nakombinovat rybíz, maliny, švestky)
1

Troubu předehřejeme na 180 °C. V prvním kroku si připravíme hlubší mísu, polohrubou mouku, oba cukry a máslo vypracujeme rukama nebo ručním mixérem na drobenku. Přibližně hrnek odebereme a odložíme stranou, použijeme ji na posypání.

2

Obě vejce rozklepneme a krátce je prošleháme. Následně je přidáme k drobenkovému základu, přilijeme mléko a přisypeme kypřicí prášek a citronovou kůru. Všechno prošleháme ručně nebo v ručním mixéru, až nám vznikne hladké těsto. Plech vyložíme pečicím papírem a těsto na něj nalijeme.

3

Ovoce zbavíme stopek, lístečků, případně pecek a důkladně propereme. Pokud je ovoce větší rozkrájíme ho na menší kousky, aby mělo všechno ovoce podobnou velikost. Následně připraveným ovocem poklademe rovnoměrně těsto.

4

Koláč nakonec posypeme zbylou drobenkou a vložíme do trouby. Koláč pečeme přibližně 30 minut, až drobenka zezlátne, ovoce se rozpeče a těsto se zpevní. Hotový koláč vyjmeme z trouby a necháme zchladnout. Podáváme nakrájený na řezy, můžeme ho doplnit lžící zakysané smetany, šlehačky nebo kopečkem zmrzliny.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články