Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

- 1 celé máslo nebo hera
- 2 sklenice cukru krystalu
- 1 sklenice vody
- 2 lžíce kakaa
- 2 sklenice polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 4 celá vejce
- hrst mletých vlašských ořechů na ozdobu
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání pekáče

1

V prvním kroku si připravíme středně velký hrnec a postavíme ho na sporák. Máslo nebo heru rozkrájíme na menší kusy a ty následně přemístíme do hrnce, zapneme na mírný plamen. Když se máslo rozpouští, přisypáváme postupně cukr krystal i vanilkový, přilijeme vodu a nakonec přisypeme kakao. Celou směs necháme krátce povařit.

2

Když máme směs svařenou, odebereme část hrnku (přibližně 3/4) a odložíme stranou. Zbylou směs necháme zcela vychladnout. Jakmile je tekutý základ na koláč studený, rozpálíme si troubu na 180 °C. Poté si odměříme polohrubou mouku a přidáme k ní kypřící prášek. Postupně přisypáváme k tekuté směsi a důkladně promícháme. Nakonec po jednom zašleháme vejce tak, aby nám vzniklo hladké těsto.

3

V dalším kroku vyložíme pekáč pečicím papírem (nebo vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou), následně na něj vylijeme připravené těsto. Uhladíme povrch do roviny. Pekáč vložíme do předem vyhřáté trouby a koláč pečeme přibližně 20 minut.

4

Na dokončení si připravíme vlašské ořechy, přibližně hrst nameleme najemno. Když je koláč upečený, vyjmeme ho z trouby a ještě teplý polijeme polevou a posypeme nastrouhanými oříšky. Necháme zchladnout a podáváme krájený na řezy.

Tipy

Tip: Vlašské ořechy lze nahradit mletými mandlemi nebo kokosem, záleží, co preferujete.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
2.42857
Average: 2.4 (7 votes)