Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct sladké ořechové hromádky se sušeným ovocem | recept

Jak upéct sladké ořechové hromádky se sušeným ovocem | recept. Směs ořechů a sušeného ovoce, prolnutá sladkým kondenzovaným mlékem a jemným máslem, je v podobě upečených malých hromádek opravdu famózní. Lahodně voňavá, vláčná a božsky sladká.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete přibližně 90 salko hromádek

  • 1 plechovka zahuštěného slazeného plnotučného mléka (Salka)
  • voda
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 50 g másla
  • 320 g nahrubo sekaných ořechů (nejlépe směs více druhů)
  • 320 g sušeného ovoce

(doporučuji spíše méně sladké druhy jakými jsou například meruňky, švestky, křížaly)

 

1

Salko přelijte do odměrky, tu doplňte do 600 ml vodou, přidejte lžíci mouky a důkladně vše dohromady promíchejte. Vody na dolití budete potřebovat přibližně 300 ml.

2

V hrnci či hluboké pánvi rozpusťte máslo.

3

Přilijte připravenou směs ze salka a na velmi mírném ohni zahřívejte. Za stálého míchání pak nechejte přibližně 5 minut probublat až do chvíle, kdy směs začne být krémová a bude mít konzistenci řidšího pudinku.

4

V míse následně smíchejte s nasekanými ořechy a nakrájeným sušeným ovocem. Takto nechejte alespoň 30 minut odležet. Ořechy a sušené ovoce za tu dobu nasáknou a směs  se tím lehce zahustí.

5

Z poměrně lepivé hmoty tvořte namočenou lžičkou malé hromádky, které rovnou skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Lžičkou můžete jednotlivé hromádky jemně zmáčknout, budou tak slabší, rychleji upečené a o něco málo křupavější. Vláčnost ovšem i tak převládne.

6

Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) 25–30 minut do zezlátnutí. Délka pečení záleží na výšce a velikosti hromádky. Z trouby je ale vytahujte ještě trochu měkčí, zbytkovým teplem při chladnutí krásně dojdou.

Upečené hromádky můžete po vychladnutí lehce pocákat hořkou čokoládovou polevou či rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládou.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.