Co je potřeba

Těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 70 ml oleje
  • lžička cukru
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 žloutek
  • 1 středně velký vařený brambor
  • 42 g droždí (kostička)

Náplň:

  • 250 g růžičkové kapusty
  • 100 g uzeného masa
  • 1 velká cibule
  • sůl
  • lžíce octa
  • lžíce sádla
  • sádlo na vymazání pekáče
  • kmín na posyp
1

Růžičkovou kapustu očistíme od vnějších lístků, propláchneme a drobně nakrájíme. Na lžíci sádla opražíme kostičky uzeného masa, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak do pánve vsypeme kapustu, posolíme ji a pod poklicí dusíme několik minut doměkka. Nakonec okyselíme octem a odstavíme.

2

Mléko s olejem ohřejeme a do vlažné tekutiny rozdrobíme droždí a přidáme cukr s trochou mouky. Necháme vzejít. Studený vařený brambor rozstrouháme na jemném struhadle a společně se žloutkem, solí a moukou přidáme ke kvásku. Ručně nebo za pomocí kuchyňské techniky vymícháme tužší těsto. Na teplém místě ho necháme přibližně hodinu kynout.

3

Po hodině (záleží na teplotě místnosti) by mělo těsto zdvojnásobit objem. Vykynuté těsto přeložíme z mísy na nepřilnavou podložku. Rozdělíme na stejně velké díly. Já mám deset opravdu velkých buchet. (Porovnejte velikost na úvodní fotce s dezertním talířkem.)

4

Každý kousek těsta rozválejte, do středu lžící vložte část kapustové náplně a zabalte obvyklým způsobem.

5

Do sádlem vymazaného pekáče pokládejte buchty těsně vedle sebe švem dolů. Styčné plochy mezi nimi potírejte sádlem. Nakonec buchty tukem potřete i shora a posypte je kmínem.

6

Pečte je v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C do zrůžovění. Mělo by to trvat asi 40 minut. Mohou se konzumovat ihned, po rozležení jsou ještě chutnější.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno