Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct slané muffiny s kukuřicí | recept

Muffiny jsou jednoporcové buchtičky, které k nám přišly z Ameriky. Určitě je znáte v jejich sladké variantě. Kdo není na sladké nebo rád experimentuje, ten jistě vyzkouší jejich slanou verzi. Hodí se skvěle jako svačina na výlet, potěší večerní návštěvu a rozhodně neurazí ani jako zpestření venkovní oslavy nebo pikniku. Tyto slané muffiny s kukuřicí zachutnají nejen dospělým, ale i dětem.

Co je potřeba

  • 270 g hladké mouky
  • 250 ml podmáslí nebo kyšky
  • 85 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva (nejlépe bez fosfátů)
  • 1 lžíce oleje
  • 150 g sterilované kukuřice (zrna)
  • 80 g tvrdého sýru (gouda, eidam, apod.)
  • 150 g šunky
  • 3 cibule
  • sůl a pepř dle chuti
1

Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a přidáme oloupanou a nakrájenou cibuli. Cibulku pozvolna opékáme dozlatova. V malém kastrůlku nebo plecháčku rozpustíme máslo. Mezitím si na hrubém struhadle nastrouháme sýr a šunku nakrájíme na kostičky.

2

Troubu si předehřejme na 180°C. Do mísy prosejeme hladkou mouku společně s práškem do pečiva. V druhé nádobě rozmícháme podmáslí nebo kyšku s vejci a rozpuštěným máslem.

3

Tekutou směs nalijeme k sypké a ručně nebo pomocí šlehače na nízké otáčky zamícháme. Se šleháním to nepřeháníme, jen tak si muffiny zachovají nadýchanost. Do vzniklého těsta přimícháme opečenou cibulku, šunku, sýr a také kukuřici. Pomocí polévkové lžíce plníme košíčky na muffiny asi do dvou třetin (těsto během pečení nabyde).

4

Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 20 minut. Po upečení necháme vychladnout a skladujeme v uzavřené nádobě. Muffiny vydrží až tři dny, ale většinou se po nich hned zapráší.

Muffiny se nejsnáze pečou ve speciální formě nebo silikonových košíčcích. Po upečení je ze silikonových košíčků přemístíme a uložíme volně nebo do ozdobných papírových košíčků.

Autor: Mef
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.