Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct slané špagetové muffiny se špenátem a sýrem | recept

Jak upéct slané špagetové muffiny se špenátem a sýrem | recept. Uvařené špagety stočené a dozlatova opečené ve formičkách na muffiny jsou nápaditým pohoštěním, ale i lákavou svačinkou. A to svačinkou velice chutnou, v níž je jemnost špenátu a vajíček dokonale vyvážena slaným sýrem a zvýrazněna ostrým česnekem.

Co je potřeba

  • 200 g špaget v syrovém stavu
  • 100 g balkánského sýra
  • 4 vajíčka
  • 250 g mraženého listového špenátu
  • 2–3 stroužky česneku
  • 1 malá cibule
  • sůl a pepř dle chuti
1

Špagety uvařte dle návodu na obalu, sceďte a nechejte v míse vychladnout. Před dalším zpracováním je doporučuji na několika místech překrájet, bude se vám s nimi lépe pracovat.

Do receptu můžete skvěle využít i špagety zbylé z oběda. V takovém případě bude uvařených špaget potřebovat přibližně 500 g. Právě takové množství odpovídá 200 g špaget v syrovém stavu.

2

Vychladlé špagety v míse promíchejte s rozkvedlanými vajíčky tak, aby se každá špageta vajíčkem dobře obalila.

3

Přidejte rozmražený a vody zbavený listový špenát překrájený na menší kousky, najemno nastrouhaný balkánský sýr, najemno nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Vše důkladně promíchejte a dle chuti osolte a opepřete. Se solí ale buďte opatrní, jelikož balkánský sýr je slaný sám o sobě.

4

Ochucenou špagetovou směs rozdělte do olejem vymazaných formiček na muffiny, prsty stlačte a více vyčnívající konce zastrkejte, aby se při pečení příliš neopekly a neztvrdly.

Použijete-li klasický plech na muffiny, tedy ne ze silikonu, formičky pečlivě vymažte a vysypte strouhankou.

5

Takto připravené vložte do předehřáté trouby na 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) a pečte 30–40 minut do zezlátnutí a jemného opečení, aby vrchní špagety byly mírně křupavé. Asi takové, jako valná většina z nás miluje u šunkofleků.

  • Slaný balkánský sýr můžete vyměnit za jemnou goudu, se kterou budou muffiny méně slané a ideální například pro děti, nebo můžete sáhnout po výrazném a lehce aromatickém čedaru. S ním jsou muffiny opravdu luxusní.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.