Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct slaný cuketový koláč se špaldovou moukou | recept

Cuketový koláč se špaldovou moukou | recept. Kdo někdy pěstoval cuketu, ví, jaké množství plodů jedna rostlina „vyprodukuje“. Když už máte dost různých cuketových buchet, bramboráků nebo smažených plátků, zkuste těsto na slaný koláč (pizzu). Pečené korpusy se dají snadno zmrazit a přijdou vhod v zimě, kdy už třeba zase na cuketu budete mít chuť.

Co je potřeba

Na 2 kusy do dortové formy:

  • 1 kg cukety
  • 150 g chuťově výrazného tvrdého sýra (čedar, uzený)
  • 2 malá vejce
  • 100 g špaldové mouky
  • sůl
  • olej na plech
1

Cuketu nastrouháme na velmi jemném struhadle i se slupkou. Nastrouhanou cuketu zbavíme vody. Promačkáme ji na sítu a snažíme se, aby cuketové nudličky nebyly moc mokré. Do mísy k vymačkané cuketě na stejně jemném struhadle nastrouháme sýr. Sýr důkladně promícháme s cuketou.

2

V dalším kroku k připravené sýrovo-cuketové směsi přidáme 2 celá vejce, 100 g špaldové mouky a osolíme. Všechny suroviny promícháme ručně nebo pomocí šlehače v těsto.

3

Plech vyložíme pečicím papírem a položíme na něj dortovou formu bez dna. Papír uprostřed formy potřeme olejem. Jednu polovinu zhotoveného těsta stěrkou rozprostřeme na papír a uhladíme. Druhou zatím schováme do chladu.

4

Korpus na koláč pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 30 minut při teplotě 190 °C. Ještě zatepla sejmeme formu. Takto připravený základ nazdobíme podle vlastní fantazie a chuti a zapečeme ještě asi 10 minut.

5

Korpus se dá lehce zmrazit. Před použitím nerozmrazujeme, jen nazdobíme a upečeme. Přejeme dobré chutnání!

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.