Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct špaldové housky | recept

Špaldové housky | recept. Už Vás nebaví kupovat si v obchodech pečivo z mraženého polotovaru, které nechutná moc dobře a hlavně nevydrží dlouho čerstvé? Samozřejmě existují i obchody, kde seženete poctivé a kvalitní (často i celozrnné) pečivo, každý však nemá možnost tyto obchody dennodenně navštěvovat. Vyzkoušejte proto náš recept a upečte si výborné špaldové housky doma. Jejich příprava je nenáročná a chuť čerstvě upečených housek je zkrátka nenahraditelná.

Co je potřeba

  • 450 g hladké špaldové mouky (1/2 množství lze nahradit celozrnnou špaldovou moukou)
  • 15 g čerstvého droždí
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 vejce
  • mák, kmín, sezamová nebo jiná semínka na posypání
1

Nejprve připravíme kvásek následujícím způsobem: Do mísy rozdrobíme čerstvé droždí, zasypeme ho lžičkou třtinového cukru a lžící špaldové mouky, nakonec vše zalijeme celým množstvím vlahého mléka. Kvásek necháme pod utěrkou kynout asi 15 minut.

Poté do jiné mísy nasypeme mouku, sůl, přidáme žloutek a olej a nakonec vmícháme i připravený kvásek. Těsto pořádně prohněteme a necháme jej kynout na teplém místě asi hodinu.

2

Po vykynutí těsto rozdělíme na asi 10 stejně velkých kousků, ze kterých vytvarujeme bulky a necháme je pod utěrkou ještě chvilku kynout.

3

Následně z každého kousku těsta vyválíme dlouhý pramen a jednu třetinu z něj odřízneme. Delší část válečku ohneme v polovině a menší kousek připevníme do ohybu (viz ilustrační fotografie). Z vytvořených třech pramenů spleteme klasický cop, konečky pramenů důkladně spojíme. Toto je jeden ze způsobů, jak uplést housky, existuje jich samozřejmě více.

4

Každou pletýnku potřeme bílkem (případně mlékem či olejem) a posypeme mákem, drceným kmínem, sezamovými, lněnými či chia semínky. Pletýnky necháme ještě chvilku odpočinout a poté je na plechu vyloženém pečicím papírem vložíme do trouby a pečeme je při teplotě 230 °C asi 10 – 15 minut.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.