Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct strouhaný kakaový koláč | recept

Strouhaný kakaový koláč | recept. Tento koláč jistě ocení především milovníci tvarohu, díky němuž je koláč lehký a nadýchaný. Nadýchanost zajišťuje sníh z bílků, který je do tvarohu vmíchán. Kakaové těsto chuťově skvěle doplňuje tvarohový krém. Barevný kontrast kakaa a tvarohu plní také významnou estetickou funkci. Pojďte si vyzkoušet připravit vynikající strouhaný kakaový koláč.

Co je potřeba

Na těsto budeme potřebovat:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 6 lžic mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 5 lžic kakaa
  • 1 žloutek
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • tuk na vymazání a vysypání plechu
  • špetka soli

Na nádivku si přichystáme:

  • 1 kg měkkého tvarohu
  • 200 g cukru
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
1

Ve větší míse smícháme prosátou mouku s kypřicím práškem, poté k nim přidáme cukr, kakao a máslo pokrájené na kousky. Nakonec do mísy přijde i žloutek a mléko. Všechny suroviny důkladně propracujeme rukama, případně můžeme použít pro zpracování těsta i vál. Těsto rozdělíme na třetiny, první zabalíme do potravinářské folie a zbylé těsto spojíme do jedné koule, kterou také obalíme folií. Takto připravené těsto vložíme alespoň na 2 hodiny do lednice. Pokud spěcháme, vložíme ho na chvíli do mrazáku.

2

Zatímco nám tuhne těsto, připravíme si nádivku. Nejprve oddělíme žloutky od bílků, žloutky pak utřeme s cukrem a vmícháme obě vaničky tvarohu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho zamícháme do tvarohové směsi.

3

Pekáč vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Z lednice vyndáme ztuhlé těsto, větší těstovou kouli nastrouháme na hrubém struhadle a rovnoměrně rozdělíme po celé ploše pekáče. Nastrouhané těsto trochu přimáčkneme ke dnu pekáče.

4

Poté na těsto rozetřeme tvarohovou nádivku a nakonec na ni nastrouháme zbylé těsto. Koláč pečeme zvolna asi 40 minut v troubě vyhřáté na cca 175 °C. Zchladlý koláč krájíme na řezy a podáváme. Přeji dobrou chuť.

Koláč lze doplnit i rybízem nebo rybízovou marmeládou, která ho chuťově i esteticky oživí. Rybíz nebo marmeládu rozmažte na tvarohovou nádivku a teprve poté na ní nastrouhejte zbylé těsto.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct tříbarevný koláč | recept
Tříbarevný koláč | recept. Tříbarevný koláč je vlastně takovým retrem v pečení. Ale určitě to neznamená, že je zastaralý a neodpovídá dnešnímu vkusu.…
Jak upéct Šalamounovy řezy | recept
Šalamounovy řezy | recept. Tento recept na Šalamounovy řezy znám již odmalička. Vcelku brzy jsem ho pak začala péct sama, je to šťavnatý koláč, který…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.