Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct Šumavský povidloň | recept

Jak upéct Šumavský povidloň | recept

Zákusky z odpalovaného těsta chutnají dětem i dospělým. A nemusejí to být jen věnečky, větrníky či banánky. Na dovolené na Šumavě jsem se setkala se zajímavým a moc dobrým řezem, jmenoval se Šumavský povidloň. O recept na tento vynikající povidloň se s vámi podělím.

Co je potřeba

Na odpalované těsto:

  • 400 ml vody
  • 150 g másla nebo Hery
  • 250 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 6 celých vajec

Na náplň:

  • švestková povidla
  • 3 měkké tvarohy
  • 2 smetany ke šlehání 33%
  • 1 zakysaná smetana
  • ztužovač šlehačky
  • cukr podle chuti
1

Nejprve si připravíme odpalované těsto. Do nízké nádoby dáme vařit 400 ml vody s odváženým množstvím tuku a špetkou soli. Jakmile začne voda vřít, vsypeme do ní polohrubou mouku a vařečkou mícháme (odpalujeme) ode dna nádoby. Hmotu odpalujeme přibližně 2 minuty, přestane-li se lepit ke stěnám a dnu, je hotová. Sejmeme ji z ohně a necháme vychladnout.

2

Do studené hmoty postupně vešleháme vejce. Pracujeme-li s pomocí elektrického šlehače, můžeme vejce přidávat po dvou kusech. Mícháme-li těsto pomocí vařečky, vejce přidáváme raději po jednom. Další vejce do těsta přidáváme, teprve až je předešlé vejce zcela zašlehané. Hotové těsto má konzistenci krému. Rozdělíme ho na dvě části a každou zvlášť rozetřeme na pečicí papír na plech (máme 2 placky). Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 220 °C. Troubu neotvíráme, těsto by kleslo a nebylo by nadýchané a zvlněné. Pečeme dorůžova a pak necháme vychladnout na mřížce.

3

Připravíme si tvarohový krém na plnění. V míse rozmícháme tvaroh se zakysanou smetanou. Podle chuti ho můžeme osladit, ale nemusíme. Povidla jsou sladká dost a moučník se cukruje. V jiné misce ušleháme šlehačku se ztužovačem a opatrně ji vešleháme do tvarohu.

4

Jeden plát těsta potřeme švestkovými povidly, která můžeme ochutit trochou rumu. Na ně rozetřeme tvarohový krém a přiklopíme druhou plackou. Zvlněnou stranu necháme nahoře. Rukama nebo válečkem lehce těsto přimáčkneme. Necháme ztuhnout v chladu a před podáváním cukrujeme.

5

Na krém použijte tvaroh v kostce. Je pevnější než tvaroh z vaničky a lépe drží tvar při krájení. Pokud chcete mít tvarohovou vrstvu opravdu pevnou, přidejte místo ztužovače šlehačky želatinový ztužovač zastudena a postupujte dle návodu. Dostanete ho koupit ve větších samoobsluhách a v každém supermarketu. Řezy doporučuji uchovávat v chladu nejvýše 3 dny.

 

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.